Dyk ned i Forsvarets verden med unikke indblik og ekspertviden med Forsvarsakademiets podcast ’Krigsskolen’. Her udforsker vi en bred række af emner fra militær...
”Stort set alt af værdi for Danmark fragtes enten over en bro, sejles gennem stræderne eller løber nede i rør og ledninger på havbunden.”I dette afsnit fortæller Alexander With, militæranalytiker og ekspert i maritim hybridkrigsførelse, hvad Danmarks farvande og stræder betyder for beskyttelsen af vores kabler, havne og elværker, og hvorfor vi og vores nabolandes kritiske infrastruktur rammes af den ene mistænkelige hændelse efter den anden.Endelig giver Alexander With sit bud på, hvordan vi sikrer os bedre mod de mange uheld, ulykker og sabotageangreb rettet mod samfundets kritiske nervebaner.
Episode anbefaling: Bogen 'Hjemmefronten: Forsvarets nationale opgaver frem mod 2035'
Vært og tilrettelægger: Anders Højer RømelingMusik, klip og redigering: Christian Sundsdal
Coverfoto: Marie Prangsgaard
--------
20:30
Dronen - Et alletiders våben?
På kamppladsen i Ukraine er dronerne alle vegne - til vands, over lands og højt oppe i luften. Men hvordan har dronen på under to årtier udviklet sig fra at være en hundedyr, amerikansk våbenplatform til i dag at være billig allemandseje for både stater og væbnede grupper verden over?I dette afsnit fortæller militæranalytiker Rasmus Ross dronens korte, men utrolige, historie, og hvad truslen fra de førerløse fly kan komme til at betyde for Danmarks sikkerhed.Afsnittets anbefalinger:’Precision - A history of American Warfare’ og ’De Gruyter Handbook of Drone Warfare’ begge af James Patton Rogers.
Vært og tilrettelægger: Anders Højer RømelingMusik og redigering: Christian SundsdalTeknik: Martin ErlandsenFoto: Marie Prangsgaard
--------
29:11
Læser vi Rusland rigtigt?
Raketterne falder fortsat over både Ukraine og Rusland, og Putins regering kører stædigt på med en russisk nationaløkonomi gearet til endnu mere krig og en ny samfundskontrakt med landets øverste spidser, hvor krigen mod Vesten er det altdominerende omdrejningspunkt.
Men kan Rusland skrue ned for sit krigsengagement, hvis Putin kan ane en fredsaftale i horisonten, eller vil krigen i Ukraine udvikle sig yderligere og omslutte de nordiske lande? Læser vi med andre ord Rusland rigtigt i vores analyser? Det forklarer lektor og ph.d. Jørgen Staun i forlængelse af Forsvarsakademiets seneste seminar, ’Reading Russia Right’.
Vært og tilrettelægger: Anders Højer Rømeling
Musik og lyd: Christian Sundsdal
Foto: Marie Prangsgaard
--------
21:52
Ledelse mellem liv og død
Major og ph.d. Jakob Rømer Barfod har i en årerække observeret Forsvarets medarbejdere i højrisiko-funktioner i blandt andet Afghanistan og i redningshelikoptere over Nordatlanten. Her har han undersøgt, hvordan god ledelse opstår, når beslutninger på få sekunder kan betyde forskellen mellem liv og død.
I dette afsnit fortæller han om de ”ledelsesdyder”, der går på tværs af højrisiko-jobs, og hvordan grundelementerne i lederskab i Forsvaret også kan praktiseres i civile organisationer og virksomheder.
Afsnittets anbefaling: Jakob Rømer Barfods bog ’Ledelse i felten: Inspiration, læring og erfaringer fra ledelse i militæret’.
Vært og tilrettelægger: Anders Højer Rømeling
Musik og Lyd: Christian Sundsdal
Foto: Marie Prangsgaard
--------
27:13
Tilbage til fremtiden?
En ny sikkerhedspolitik for Danmark træder for alvor frem i disse år, og med den følger nye roller og opgaver for Forsvaret med større fokus på sikringen af Danmark og Rigsfælleskabet. Sådan lyder konklusionen i den nye bog, ’Hjemmefronten: Forsvarets nationale opgaver frem mod 2035’, skrevet af forskere fra Forsvarsakademiet og Københavns Universitets Center for Miltære Studier.
Esben Salling Larsen er underviser på Forsvarsakademiet og medredaktør på bogen. Hør ham fortælle om Danmarks geostrategiske rolle frem mod 2035, om NATOs krav og forventninger til Danmark samt Forsvarets nye selvbillede ovenpå mere end to årtiers engagement i Mellemøsten og Afrika.
Læs mere om bogen: Hjemmefronten – Djøf Forlag (djoefforlag.dk).
Dyk ned i Forsvarets verden med unikke indblik og ekspertviden med Forsvarsakademiets podcast ’Krigsskolen’. Her udforsker vi en bred række af emner fra militære uddannelser og forskning til sikkerhedspolitiske analyser.
Forsvarsakademiet leverer de uddannelser og professionsdannelser, der gør Forsvarets medarbejdere i stand til at løse Forsvarets helt særlige opgaver, både i dag og i fremtiden.
Krigsskolens gæster udtaler sig ikke på vegne af Forsvarsakademiet eller Forsvaret, men ud fra deres egen faglige ekspertise.