Kunstig intelligens spiller stadig en rolle i universitetsverdenen – både i forskningen, undervisningen og det daglige studie- og arbejdsliv. Men hvordan påvirker AI den måde, vi lærer på? Hvilke fordele og faldgruber følger med teknologien? Og hvordan kan vi udnytte AI bedst muligt? I denne episode af Vi elsker eksperter har vi professor Janus Mortensen i studiet til en samtale om AI's rolle på universitetet – nu og i fremtiden.
BEMÆRK: Som det nævnes i denne episode, er det nemt at uploade pdf-filer og andre former for digitalt materiale til diverse AI-services, fx. ChatGPT, men vær opmærksom på, at man IKKE uden tilladelse må uploade/indsætte/indtaste materiale, der er beskyttet af ophavsretsloven, fx elektroniske bøger og artikler, powerpointslides, som ens underviser har lavet, osv. Man bør heller ikke indtaste egne eller andres personlige oplysninger.
Janus' anbefalinger til dig, der gerne vil vide mere om AI og AI i uddannelsessystemet:
- Maskiner der tænker af Inga Strümke, 2023.
- Maskinerne kommer indefra af Ander Søgaard, 2024.
- Vden.ai
- Podcast: Videnskaber.dk
--------
16:28
Elena Ferrante: Feminisme, mystik og genialitet
I 2010 udgiver Elena Ferrante firebindsserien "Min geniale veninde", som blev oversat til engelsk i 2012. Serien opnår massiv succes, og Ferrante er siden blevet udgivet i mere end 40 lande. Ferrante skriver om forholdet mellem mor og datter, om udviklingen fra barn til voksen og om klasseskel – alt sammen med Napoli som ramme.
I denne episode af Vi elsker eksperter! fortæller Pia Schwarz Lausten, lektor i italiensk litteratur på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, om Ferrantes forfatterskab. Vi kommer både omkring Ferrantes mange facetter i hendes forfatterskab, hendes valgte anonymitet og vender, hvordan hun som forfatter både har påvirket italiensk litteratur og vækket ny interesse for italiensk litteratur i Danmark.
Er du nysgerrig efter at læse mere af – eller om – Elena Ferrante? Dyk ned i Pias anbefalinger og opdag Ferrantes fascinerende univers:
- Voksnes løgnagtige liv af Elena Ferrante.
- Ud af Napoli af Pia Schwarz Lausten.
- Frantumaglia af Elena Ferrante.
- I Margini e il dettato [In the Margins: On the pleasure of Reading and Writing] af Elena Ferrante.
-
--------
23:25
Kunsten at oversætte – både med og uden AI
Uanset om det drejer sig om en bog, et vigtigt dokument eller en e-mail til en bekendt, er oversættelse mere end blot at oversætte ord. En vellykket oversættelse kræver omhyggelige valg for at sikre, at både betydning, tone og budskab bevares og fremstår ligeså stærkt som i originalteksten. Men hvordan sikrer man det? Hvilke virkemidler kan man bruge? Og i en verden fuld af nye teknologier – hvordan kan man bruge kunstig intelligens som et redskab, når man oversætter?
I denne episode af Vi elsker eksperter! får vi besøg af ikke bare én, men to erfarne eksperter: Hanne Jansen og Marian Flanagan, der begge er lektorer og eksperter i oversættelse på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Hanne og Marian guider dig trygt igennem, hvordan du kan oversætte en tekst både med og uden brug af kunstig intelligens.
Hanne og Marians anbefalinger til dig, der gerne vil læse og lære mere om oversættelse - både med og uden AI:
- Mellem to sprog af Thomas Harder, 2010.
- Ti faldgruber af Kirsten Marie Øveraas, 2014.
- Babelfisken - Et webtidsskrift om oversættelse.
- Oversættelsesværktøjer med brug af AI: ChatGPT, DeepL Translate og Google Translate.
- Machine Translation Literacy Project af Lynne Bowker.
--------
27:22
Dungeons, dragons og dæmoner: Fantasygenrens ikoniske fortællinger
Game of Thrones, Ringenes Herre og Hobbitten – tre episke fortællinger med drager, elvere og magiske verdener. Men hvad er det egentlig, der gør fantasy så fascinerende? I denne episode af Vi elsker eksperter! tager vi på en rejse ind i fantasy-litteraturens univers. Sammen med Maria Damkjær, lektor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, udforsker vi genren. Maria besvarer spørgsmål som: Hvad er fantasy egentlig? Hvilke kategorier og subgenrer findes? Og hvilke genretræk er typiske for fantasy?
Vi vender også det meget kontroversielle spørgsmål om, hvorvidt Star Wars hører hjemme i fantasy, og ser nærmere på, hvordan fantasy-genren bruges til at reflektere over store samfundsmæssige problematikker.
Maria giver sine bedste anbefalinger til dig, der vil vide mere om – og måske læse mere fra – fantasygenren:
- Rivers of London af Ben Aaronovitch, 2011.
- Gideon the Ninth af Tamsyn Muir, 2020.
- The Goblin Emperor af Katherine Addison, 2018.
--------
17:06
Den nøgne sandhed: En grænseløs undersøgelse af det danske frisind
Det danske frisind er blevet en del af vores nationale selvforståelse. Frisindet er en værdi, som ofte vægtes højt, når Danmark nævnes både i indland såvel som udland. Men hvor dansk er det danske frisind egentlig? Tobias de Fønss Wung-Sung, historiker og postdoc i projektet "Det danske frisind – set med danske og tyske øjne", gør dig klogere på dette i denne episode af Vi elsker eksperter! Lyt med til en spændende snak om et forskningsprojekts spæde start, hvor Tobias fængende fortæller om frisindets rødder i Tyskland, samt den dualitet, der kan opstå, når frisindet kommer under pres.
Læs mere om projektet "Det danske frisind – set med danske og tyske øjne" på denne side: https://engerom.ku.dk/forskning/det-danske-frisind-set-med-danske-og-tyske-oejne/ .
--------
20:00
Flere Videnskab podcasts
Trendige Videnskab podcasts
Om Vi elsker eksperter!
En podcastserie, hvor du kan blive klogere på klassiske og aktuelle emner inden for Europas og den globale verdens kultur, politik og sprog.