Mange danske byer kæmper med tomme butikslokaler. Det giver dårlig stemning, dårlig købelyst og det gør ondt på handelslivet, byens borgere og deres selvforståelse. Det smitter af på lysten til at bo og investere i byen. Derfor er det ikke så mærkeligt at der er stort politisk fokus på bymidterne rundt omkring i danske kommuner. I dette afsnit besøger vi Kolding – en by med stærke forudsætninger som trafikknudepunkt og kulturcentrum, men som alligevel har en udfordret bymidte. Hvordan vender man udviklingen? Er det en kommunal opgave, og hvilke tiltag kan skabe fornyet tro hos de lokale forretningsdrivende? Hvad skal der til for at skabe liv i gågaden? Til at svare på spørgsmålene har vi inviteret Merete Paarup, medlem af byrådet og formand for Udvalget for Bæredygtig Vækst, samt Merete Dissing, kommunaldirektør i Kolding Kommune
--------
31:00
Når enderne ikke mødes
Mange af landets kommuner har svært ved at løse deres kerneopgaver. Måske hænger økonomien ikke sammen, der er problemer med at rekruttere arbejdskraft, borgerne har andre forventninger til serviceniveauet, eller også har opgavernes karakter ændret sig over tid. Det kræver, at man gør op med normal praksis, tænker i nye baner og transformerer sin kommunale organisation, så man er bedre rustet til at håndtere de problemstillinger, man står overfor i dag og i fremtiden. En stor del af ansvaret ligger hos den kommunale topledelse. De skal facilitere den nødvendige ændring og skabe den rette kultur for innovation. Men hvordan bærer man sig ad med det? Hvad kræves der af lederen? Hvad kræves der af medarbejderen? Og hvordan sikrer man, at transformationen ikke gør mere skade end gavn? Gribskov Kommune er en af de kommuner, der er i fuld gang med en langsigtet, organisatorisk transformation. I denne podcast bliver vi taget med på rejsen af Sascha Volmer Sørensen, kommunaldirektør i Gribskov Kommune, og Claus Billehøj, partner og udviklingsdirektør i Mobilize Strategy Consulting, der sammen står bag et forløb, der sigter mod at opbygge transformativ evne hos alle kommunens ledere.
--------
40:45
Er der en politiker til stede? – fra Byplanmødet 2024
Hvorfor ender byudvikling nogle gange med noget andet end det vi regnede med? Hvorfor står politikere tilbage med skuffelse over byggerier og byudvikling, som de selv har været med til at godkende? Hvad kan vi lære af fadæserne, og hvad er det for kompetencer og processer der skal til for at skabe bedre beslutninger. Det diskuterer vi med et panel bestående af Narin Frausing Korkmaz, journalist og tilrettelægger bag DR-programmet ”Er der en arkitekt til stede?”; Jørn Chemnitz (SF), udvalgsformand for Natur, Miljø og Klima, Kolding Kommune; Emil Blücher (I), borgmester i Solrød Kommune; Frands Fischer (A), borgmester, Skanderborg Kommune; Dan Riise (V), udvalgsformand for Arkitektur-Byplan og Trafik udvalget, Hillerød Kommune samt en sal fuld af engagerede planlæggere og politikere. Podcasten er en optagelse fra Byplanmødet 2024. Dine værter er som altid Lars Fjendbo Møller og Bjarne E Jensen.
--------
1:24:47
Hvad kan vi lære af kriser og katastrofer?
Vi kan vist alle huske vinteren, hvor nyhedsmedierne var fyldt med overskrifter om den nært forestående miljøkatastrofe i Randers Kommune. Store mængder forurenet jord begyndte at skride og var ikke kun i fare for at forurene det lokale vandmiljø, men også for at jævne landsbyen Ølst med jorden. På et splitsekund blev kommunens ledelse tvunget til at til at handle hurtigt og træffe afgørende beslutninger. Det var på samme tid en forfærdelig situation, men også en fantastisk mulighed for at lære noget om ledelse. For hvad karakteriserer den gode kommunale organisation, der er i stand til at håndtere kriser effektivt, når de opstår? Det spørgsmål stillede vi til Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune, og professor Kristian Cedervall Lauta, som forsker i kriser og katastrofer ved Københavns Universitet.
--------
39:13
Hvem skal lede vandet?
Eftertiden vil dømme beslutningstagerne hårdt, som de sidste 20 år igen og igen har besluttet at bygge huse og veje på arealer som man længe har vidst var alvorligt truet af oversvømmelser. Det er et af de brutale udsagn i denne podcast, som griber fat i et af de helt store bystrategiske temaer i de kommende år: Hvordan vi i de kommende år tackler markant mere vand – oppefra, nedefra og fra siden. Vi har talt med Henrik Vejre, der er professor i landskabsforvaltning på Københavns Universitet og ekspert i kommunernes klimaindsatser, og med Mikkel Henriques, der er projektchef i Realdania og har arbejdet med byudvikling og byplanlægning i 20 år, ikke mindst med fokus på klimatilpasning. Til en samtale om hvad fremtiden kommer til at byde danske husejere og kommuner, hvordan vi skal tackle problemerne og hvem der skal sørge for at det sker. Hvem skal lede vandet?
--------
37:47
Flere Regering podcasts
Trendige Regering podcasts
Om Strategisk byledelse
Strategisk byledelse er for dig, der arbejder professionelt med udvikling og ledelse af byer – og dig, der er nysgerrig på, hvordan der ser ud i byplanlæggernes maskinrum. Sammen med eksperter diskuterer vi byers udvikling. Hvad skaber reelle resultater, og hvordan tackler byer aktuelle udfordringer som klimaforandringer, demografiske forandringer, samskabelse og arkitektonisk kvalitet? Ja, hvordan sikrer vi i det hele taget rammen for det gode liv? Gå ikke glip af din vigtige dosis fagligt indspark med podcastserien Strategisk Byledelse.