Gravide, som bruger rusmidler, set med fagpersoners øjne
Mange kvinder, som har et problematisk forbrug af rusmidler, opdager først sent, at de er blevet gravide. I sundhedssystem, familieafdelinger, på bosteder osv. møder de så jordmødre, sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger, som skal hjælpe dem med at skabe et familieliv, hvor rusmidler fylder mindre. Mange af kvinderne lykkes med at stoppe eller nedsætte deres forbrug af alkohol og stoffer. Men det er hårdt og kræver et tæt samarbejde med fagpersonerne.
Hør Line Helland Boelskiftes artikel fra hendes ph.d.-projekt.
--------
12:30
Adapt - ny indsats for at mindske alkoholbrug og fremme trivsel i folkeskolen
Vi har afprøvet en ny indsats - kaldet Adapt - til at mindske alkoholbrug samt fremme trivsel blandt elever i folkeskolens ældste klasser - og den ser ud til at virke. Metoden er baseret på viden om teenageres sociale evner og udvikling af kritisk tænkning og selvrefleksion.
Adapt udføres gennem gruppesamtaler med de unge og et dialogmøde med deres forældre. Fokus er på at støtte de store skoleelever i at bidrage til et godt fællesskab, hvor alle trives.
Artiklen er skrevet af Kristine Rømer Thomsen, Natascha Hareskov Jensen og Sarah Feldstein Ewing
--------
12:51
Besiddelse af stoffer nær et stofindtagelsesrum skal ikke forfølges af politiet, men stofbrugere er usikre på, hvornår politiet behandler dem som kriminelle
Lovgivningen om stofindtagelsesrum siger, at det lokale politi skal definere et område ’i umiddelbar nærhed’ af et stofindtagelsesrum, hvor besiddelse af stoffer til eget brug normalt ikke vil forfølges af politiet, ’hvis den pågældende er fyldt 18 år og som følge af et længere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer har en stærk afhængighed af det pågældende stof’. I København er hele Indre Vesterbro defineret som et sådant område. Men stofbrugerne, der bruger stofindtagelsesrummene er usikre på, hvornår politiet behandler dem som kriminelle.
Og når man taler om muligheden for at indføre afkriminalisering af besiddelse af stoffer, er det vigtigt at inddrage erfaringer fra stofbrugere. Deres hverdagsoplevelser med, hvordan politiet opfatter og behandler dem, giver afgørende indsigter i konsekvenserne af det at blive betragtet som en kriminel borger grundet eget stofbrug.
--------
12:40
Risici ved rusmiddelbrug er afhængigt af øjnene, der ser
Risici ved rusmiddelbrug fokuserer ofte på negative
sundhedsmæssige konsekvenser, men hvad der opfattes som risici, varierer, afhængigt af hvem man er, og hvilken situation man befinder sig i. Det er vigtigt at få indsigt i forskellige perspektiver for at kunne udvikle rette forebyggelses- og behandlingstiltag.
--------
12:19
På kanten af sundhedssystemet: Der er stigende interesse for psykedelisk terapi til flere forskellige formål
Både danske og internationale forskere er aktuelt ved at
undersøge brug af psykedeliske stoffer til behandling af PTSD og andre psykiske lidelser. Interessen findes dog ikke kun i forskningskredse. Undergrundsterapi med psykedeliske stoffer vinder frem, og nogle af de mere erfarne behandlere oplever forandringer i, hvad klienterne efterspørger.
--------
16:10
Flere Videnskab podcasts
Trendige Videnskab podcasts
Om STOF - Rusmidler, mennesker og samfund
Hør om nyeste rusmiddelforskning. Forbrug af alkohol og stoffer, behandling af alkoholmisbrug og stofmisbrug, forebyggelse af problematisk forbrug af rusmidler, markedet for illegale rusmidler og lovgivning om rusmidler. Forskere fra Center for Rusmiddelforskning læser deres artikler op eller fortæller til journalist Marianne Pilegaard.