Lyden af stærke kalve (3/3): Mere mælk – sundere kalve?
Hvad sker der, når man giver kalvene mere mælk, end man traditionelt har gjort? I dette afsnit taler vi om, hvorfor flere mælkeproducenter vælger at skrue op for mængden – og hvad det betyder for både kalvenes sundhed, trivsel og tilvækst.Du får konkrete erfaringer fra både en mælkeproducent og en slagtekalveproducent, som har testet at fodre mere end det klassiske “minimumsprogram”. Samtidig sætter vi fokus på de faglige overvejelser: Hvad skal man være opmærksom på? Hvad kræver det i praksis? Og hvornår kan det betale sig?Deltagere i dette afsnit: Camilla Geven, konsulent hos SEGES Innovation Annedorte Jensen, selvstændig kalverådgiver Tina Kühne, mælkeproducent Rasmus Nansen, slagtekalveproducent Vært: Erik SuhrDette afsnit er det tredje og sidste i podcastserien Sunde kalve – sådan gør vi. Serien består af tre episoder med fokus på overgangsmælk, brugen af suttespande og det at give kalve mere mælk end vanligt. Gennem hele serien deler både rådgivere og landmænd deres erfaringer og anbefalinger til, hvordan du kan styrke kalvesundheden i netop din besætning.
--------
30:02
--------
30:02
Lyden af stærke kalve (2/3): Suttespanden giver bedre resultater
Hvordan påvirker det kalvenes trivsel, når de fodres med suttespand i stedet for at drikke af skål? Det ser vi nærmere på i dette afsnit, hvor både rådgivere og landmænd deler deres erfaringer med at bruge suttespande i kalveopdrættet. Deltagere i andet afsnit:Camilla Geven, konsulent hos SEGES InnovationAnnedorte Jensen, selvstændig kalverådgiverChristian Vigh, CV CattleMaria Boe, kalveansvarlig, KjargårdenVært: Erik SuhrOm serienI denne podcastserie i tre afsnit stiller vi skarpt på, hvordan du som mælkeproducent kan styrke sundheden og trivslen hos dine kalve. Vi dykker ned i tre centrale emner, der hver især kan gøre en stor forskel i den første vigtige tid i kalvens liv.I første afsnit handler det om overgangsmælken. Hvad er det, hvorfor er den så vigtig – og hvordan sikrer man, at kalven faktisk får nok af den? Det giver både rådgivere og erfarne landmænd deres bud på.I andet afsnit ser vi nærmere på brugen af suttespande – og hvorfor det kan give bedre resultater end skålfodring.I tredje og sidste afsnit stiller vi skarpt på, hvad der sker, når man giver kalvene mere mælk end vanligt – og hvordan det påvirker både vækst og sundhed.Gennem hele serien deler både eksperter og praktikere ud af deres erfaringer og konkrete anbefalinger, som du kan bruge i arbejdet med dine egne kalve.
--------
24:27
--------
24:27
Lyden af stærke kalve (1/3): Overgangsmælkens rolle i kalvens første dage
I denne podcastserie i tre afsnit stiller vi skarpt på, hvordan du som mælkeproducent kan styrke sundheden og trivslen hos dine kalve. Vi dykker ned i tre centrale emner, der hver især kan gøre en stor forskel i den første vigtige tid i kalvens liv.I første afsnit handler det om overgangsmælken. Hvad er det, hvorfor er den så vigtig – og hvordan sikrer man, at kalven faktisk får nok af den? Det giver både rådgivere og erfarne landmænd deres bud på.I andet afsnit ser vi nærmere på brugen af suttespande – og hvorfor det kan give bedre resultater end spandfodring.I tredje og sidste afsnit stiller vi skarpt på, hvad der sker, når man giver kalvene mere mælk end vanligt – og hvordan det påvirker både vækst og sundhed.Gennem hele serien deler både eksperter og praktikere ud af deres erfaringer og konkrete anbefalinger, som du kan bruge i arbejdet med dine egne kalve.Deltagere i første afsnit:Camilla Geven, konsulent hos SEGES InnovationAnnedorte Jensen, selvstændig kalverådgiverChristian Vigh, CV CattleGitte Hvelplund, mælkeproducent og kalveansvarlig, VardeVært: Erik Suhr
--------
26:15
--------
26:15
Kunstig intelligens i kvægbruget 4: Bedre dyrevelfærd med kameraovervågning og AI
I dag er der masser teknologi i kvægstalden, men det meste befinder sig nede ved gulvet, eller i malkestalden. Forestil dig, at der hænger overvågningskameraer oppe under taget i stalden, og at du i DMS får forskellige meldinger om køernes velfærd. Det kunne fx være, at ko nr. 1489 eller 1248 er nederst i hierarkiet, at de sandsynligvis bliver mobbet af de andre køer og er i risiko for at ende som ”taberkøer”.Det scenarie arbejder SEGES Innovation på i samarbejde med andre aktører i landbruget. Og det skal du høre meget mere om i denne podcast. Du kommer også tættere på begrebet ”dyrevelfærd”. Hvorfor er emnet så ofte til debat, når både landmænd og forbrugere begge mener, de vil det bedste for vores landbrugsdyr? Medvirkende:Peter Stamp Enemark, Senior Manager, Arla FoodsLars Arne Hjort Nielsen, Specialkonsulent, SEGES InnovationVært: Lone Sylvest Søgaard Produceret med støtte af Mælkeafgiftsfonden og fonden for Grønne Udviklings- og Demonstrationsprojekter (GUDP)
--------
34:09
--------
34:09
Kunstig intelligens i kvægbruget 3: Klovregistreringer via kunstig intelligens og kamerateknologi
Dyrlæge Peter Raundal fra SEGES innovation har en vis portion skepsis overfor ny teknologi. Men han ser alligevel store muligheder i, hvis man i fremtiden kan anvende kunstig intelligens og kamerateknologi til at registrere klovlidelser. Og til at udpege halte køer.I denne 3. episode af podcastserien om kunstig intelligens i kvægbruget kan du høre, hvad han er ved at udvikle – og hvordan han ser, at den kunstige intelligens kan hjælpe os endnu mere på klovområdet i fremtiden. Du kan også møde data scientist Peer Christensen fra SEGES Innovation, der er med til at udvikle en kameraløsning til automatisk registrering af klovlidelser, og høre hvad klovbeskærer Jeppe Thorsen fra Haarby, der allerede har flere kameraer monteret på sin boks, tænker om den kunstige intelligens. Medvirkende:Peter Raundal, teamleder og dyrlæge, SEGES InnovationPeer Christensen, data scientist, SEGES InnovationJeppe Thorsen, klovbeskærer, HaarbyVært: Lone Sylvest Søgaard, SEGES Innovation Produceret med støtte fra GUDP og Mælkeafgiftsfonden.