Teaser: Formidlingsakademiet – Benjamin Rud Elberth: Skab din tilstedeværelse som ekspert på sociale medier
Du lytter til et klip fra podcasten Formidlingsakademiet, en af Videnskabernes Selskabs andre podcasts. Lyt til hele episoden via Formidlingsakademiets kanal og få konkrete råd til at bruge sociale medier strategisk og effektivt. Her deler kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth sin viden om, hvordan du bygger en digital tilstedeværelse, der gør en forskel.Vært: Alexandra Brandt Ryborg JønssonGæst: Benjamin Rud ElberthTilrettelæggelse og produktion: Stine JacobsenMusik: Joshua LindemannVidenskabernes Selskab står bag Formidlingsakademiet, som er støttet af Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.
--------
2:37
Kan kreativitet sættes på formel? Hvordan ved vi det?
Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit spørger vi:Vi har op igennem historien dyrket fortællingen om det ensomme, kreative geni. En fortælling, der nu udfordres af kunstig intelligens, som med lynets hast kan producere nye værker. Men er kunstig intelligens i virkeligheden en anledning til, at vi udfordrer myten om kunstnergeniet og forestillingen om kunstværket som et enkeltmandsværk? Og kan kunstig intelligens kaste nyt lys over vores forståelse af kreativitet og kreative processer?Kom med adjunkt i kunsthistorie Amalie Skovmøller og professor i interaktionsdesign Peter Dalsgaard, når de besøger Kunstskolen Bifrost i Randers for at tale med kunstnerne på skolen om deres kreative processer, hvordan de arbejder med deres værker, og hvor de får deres ideer fra. Alt sammen for at diskutere, hvordan kunstig intelligens skubber til vores syn på kunst og kreativitet. Gæster: Professor i interaktionsdesign Peter Dalsgaard og adjunkt i kunsthistorie Amalie SkovmøllerVært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis FrederiksenRedaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt ChristensenProducer: Andrew Davidson, VidenslydIntrospeak: Rikke Reinholdt Petersen”Hvordan ved vi det?” er en podcast fra Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi. Podcasten er en del af Videnskabernes Selskabs store formidlingssatsning VidenSkaber, som støttes af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.
--------
41:56
Kan kunstig intelligens erstatte lægen? Hvordan ved vi det?
Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit ser vi på sundhedsvæsenets vilkår, når det kommer til brug af kunstig intelligens:Forskellighed giver robusthed. At vi mennesker ikke er kloner og ikke dør af det samme, er derfor en styrke for os som art. Men det er en udfordring for læger og for sundhedssystemet, at vi er så komplekse. Og det er også en udfordring, når kunstig intelligens kastes ind i ligningen.Men hvad er mulighederne, og hvad er udfordringerne ved at bruge kunstig intelligens i sundhedsvæsenet?Hør professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak og lektor i antropologi Alexandra Jønsson i en samtale om, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe med at overskue komplekse sygdomsmønstre og skræddersy behandling til den enkelte. Men også om de dilemmaer og faldgruber, der følger med øget diagnosticering.Gæster: Professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak og lektor i antropologi Alexandra Brandt Ryborg JønssonVært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis FrederiksenRedaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt ChristensenProducer: Andrew Davidson, VidenslydIntrospeak: Rikke Reinholdt Petersen”Hvordan ved vi det?” er en podcast fra Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi. Podcasten er en del af Videnskabernes Selskabs store formidlingssatsning VidenSkaber, som støttes af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.
--------
45:38
Når kunstig intelligens profilerer: Hvordan ved vi det?
Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit spørger vi: Kan kunstig intelligens hjælpe flere i arbejde? Eller opdage folk, der forsøger at snyde med offentlige ydelser? I denne episode dykker vi bl.a. ned i et dansk forsøg med profilering af jobsøgende, der gik galt, og taler om, hvordan brugen af algoritmer til at vurdere borgernes langtidsledighedsrisiko resulterede i diskriminerende afgørelser. Men hvad er erfaringerne fra andre lande? Er kunstig intelligens altid en dårlig løsning i offentlig sagsbehandling? Og hvad ville der ske, hvis vi brugte kunstig intelligens til at profilere systemet i stedet for den enkelte borger?Lyt med, når professor i datalogi Thomas Hildebrandt og lektor i psykologi og arbejdsmarkedsforskning Sabina Pultz diskuterer mulighederne og udfordringerne ved brugen af kunstig intelligens og profileringsværktøjer i beskæftigelsesindsatsen.Gæster: Thomas Hildebrandt, professor ved Datalogisk Institut, Københavns Universitet, og Sabina Pultz, psykolog, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde UniversitetVært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis FrederiksenRedaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt ChristensenProducer: Andrew Davidson, VidenslydIntrospeak: Rikke Reinholdt Petersen”Hvordan ved vi det?” er en podcast fra Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi. Podcasten er en del af Videnskabernes Selskabs store formidlingssatsning VidenSkaber, som støttes af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.
--------
41:06
Kan kunstig intelligens redde naturen? Hvordan ved vi det?
Podcasten Hvordan ved vi det? besøger Grundtanker. I dette afsnit ser vi nærmere på, hvad kunstig intelligens kan gøre for naturen:Der er milliarder af træer i verden, og det er menneskeligt umuligt at tælle dem. Men hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne, skal vi have overblik over, hvordan vores økosystemer - herunder verdens skove - forandrer sig over tid. Det har et hold forskere med professor i geovidenskab Rasmus Fensholt i spidsen sat sig for at løse.Mængden af tilgængelige satellitdata er eksploderet inden for de seneste 10 år, hvilket giver mulighed for at kortlægge jordens naturressourcer med en hidtil uset præcision, helt ned til det enkelte træ i den private have.Hør Rasmus Fensholt i samtale med professor i datalogi Christian Igel fortælle om, hvordan de ved at kombinere satellitbilleder med kunstig intelligens har udviklet en metode, som bl.a. kan bruges til at overvåge om køb af CO2-kreditter har positiv effekt på antallet af træer i verden.Gæster: Professor i geovidenskab og naturforvaltning Rasmus Fensholt og professor i datalogi Christian IgelVært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis FrederiksenRedaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt ChristensenProducer: Andrew Davidson, VidenslydIntrospeak: Rikke Reinholdt Petersen”Hvordan ved vi det?” er en podcast fra Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi. Podcasten er en del af Videnskabernes Selskabs store formidlingssatsning VidenSkaber, som støttes af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.
--------
41:58
Flere Videnskab podcasts
Trendige Videnskab podcasts
Om Grundtanker
Mød nogle af landets bedste forskere i en underholdende og let tilgængelig podcastserie om, hvordan vores hverdag og samfund er skabt på skuldrene af videnskab. Uden Einstein, ingen GPS, uden Montesquieu, ingen tredeling af magten, og uden kryptering, intet sikkert internet. I hver episode undersøger vi sammen med en fremtrædende forsker ting og steder, der aldrig var blevet til noget uden tidligere tiders originale grundtanker. Fotocredit: Alina Grubnyak on UnsplashDenne podcast er udgivet af Videnskabernes Selskab. Videnskabernes Selskabs formål er at styrke videnskabens stilling i Danmark, herunder at fremme grundvidenskabelig forskning og tværvidenskabelig forståelse. Videnskabernes Selskab modtager årligt støtte fra Carlsbergfondet.