Den yderste grænse handler om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Om dem, som drager på ekspedition til verdens ende for at udvi...
Emma Gatewood var i modsætning til de fleste andre af podcastens hovedpersoner, ikke en ung, nysgerrig sjæl. Hun var 67 år gammel, da hun smed køkken-forklædet, forlod sine børn, sine børnebørn og sin eksmand for at gå The Appalachian Trail - en 3500 kilometer lang vandrerute gennem det østlige USA. Derfor blev hun også kaldt "bedstemor Gatewood". Det var i 1955. Kun en håndfuld mænd havde gået ruten i forvejen og uden at fortælle nogen om sine planer, så vandrede Grandma Gatewood afsted, med en vadsæk på ryggen og en kasket på hovedet. Hvad var det, der drev hende til at tage en så radikal beslutning at forlade familien og begynde at gå - og hvordan gik det for Granma Gatewood på den lange slidsomme vandring?Medvirkende: Gitte Holtze, journalist, forfatter og foredragsholder. Gitte er en inkarneret vandrer, og har skrevet flere bøger om sine vandreture, bl.a. ”Jeg lever", om hendes vandring af hele The Pacific Crest Trail.
--------
33:05
S16E1 Cherry Garrard: Den værste rejse i verden
I minus 60 grader og konstant og totalt mørke drager Cherry Garrard afsted fra sin hytte på antarktis i selskab med Edward Wilson og Henry Bowers på en fuldstændig vanvittig slæderejse. Deres mål er at finde kejserpingvinens æg. De tre falder i gletsjersprækker, bliver ramt af storm, Cherrys tænder bliver ødelagt af de voldsomme rystelser han har i sin frostfyldte sovepose og hans briller fryser fast til huden. Og det er bare en brøkdel af elendigheden. Rejsen er blevet kaldt den værste i verden og er en afstikker fra den senere så berømte sydpolsfærd, hvor engelske Robert Falcon Scott og hans mænd skulle forsøge atnå sydpolspunktet som de første. Medvirkende: Thomas Ubbesen, medlem af Eventyrernes Klub, journalist og forfatter. Thomas har et indgående kendskab til mange arktiske og antarktiske ekspeditioner og har også bidraget med historier til bogen Ukendt Land.
--------
35:25
S15E6 Ole Worm: Jagten på enhjørningen
Vi tager med den blot 12 årige Ole Worm ud på en lang og omfattende rejse gennem Europa. Ole Worm var nærmest besat af mystiske ting og i utrolige 12 år - fra 1600 til 1612 - rejste han rundt til museer, universiteter, handelsfolk og andre videnskabsmænd og samlede kuriositeter – mærkværdigheder eller eksotika, som han kaldte det - og fik det sendt hjem til Danmark. Vi skal tilbage til en tid, hvor de her ting var meget værdifulde, og hvor dem der ejede dem kunne bevise deres magt. Vi skal tilbage til en tid hvor verden fortsat var magisk, og sammen med Ole Worm skal vi undersøge hvor selveste enhjørningen kom fra.Medvirkende:Camilla Mordhorst, ph.d. og cand.comm. i kommunikation og etnologi. Camilla har tidligere været direktør for Museet for Søfart i Helsingør, vicedirektør på Nationalmuseet og er i dag direktør for Dansk Kulturinstitut.
--------
31:31
S15E4 Jagten på den sidste gejrfugl
I 1844 var et kapløb igang blandt museer og samlere. Alle ville have den sidste gejrfugl, og da det blev klart, at de sidste fugle befandt sig på den islandske ø Eldey endte det med, at de tre islandske fiskere, Sigurdr Islefsson, Jon Brandsson og Ketil Ketilsson stævnede ud i deres robåd.Dagens historie har et dyr som hovedperson. Nemlig gejrfuglen. Dagens skurk er mennesket. Det er historien om et dyrs uddøen, om menneskets grådighed, og om hvor hurtigt det kan gå for en art at forsvinde. Hvad var det der skete med gejrfuglen? Hvad ved vi om de to allersidste fugles endeligt, og hvordan i alverden havnede dele af dem i København?Medvirkende: Bent Lindow, palæontolog og geolog. Bent var i en årrække ansat på Statens Naturhistoriske Museum.
--------
25:57
S15E4 Frederik Liebmann: På mulddyr gennem 1800-tallets Mexico
Frederik Liebmann gennemførte i årene 1840-1843 en botanisk ekspedition til det sydlige Mexico med det sigte at udforske den artsrige vegetation og indsamle planter til gavn for videnskaben og de nationale samlinger. Med sine omkring 90.000 hjemsendte eksemplarer – levende planter, frø og tørrede planter er det en af de mest udbytterige ekspeditioner i dansk botaniks historie. Det var på alle plan en strabadserende og farlig rejse Liebmann drog ud på. Mexico var præget af uroligheder, Liebmann frygtede overfald for banditter, og diverse sygdomme og insektangreb prægede ekspeditionen, mens hans muldyr blev angrebet af giftslanger. Hvordan klarede Liebmann sig igennem den lange rejse, og hvordan lykkedes det ham at få den sjældne koglepalme hele vejen med hjem til København?Medvirkende:Mille Gabriel, seniorforsker på Nationalmuseet med en ph.d. i antropologi fra KøbenhavnsUniversitet. Mille er museumsinspektør for de Nord- og Sydamerikanske samlinger og har væretmedlem af Den Danske UNESCO-nationalkommission og så har hun skrevet om netop FrederikLiebmann i museets værk om dansk ekspeditionshistorie, som er udkommet på GADs forlag.
--------
32:30
Flere Historie podcasts
Trendige Historie podcasts
Om Den yderste grænse
Den yderste grænse handler om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Om dem, som drager på ekspedition til verdens ende for at udvide vores perspektiver. Det er historier om møder med fremmede, som måske ikke er så fremmede endda, og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende og give dem nye indsigter i de uendeligt mange måder, mennesker kan leve livet på.Vært er eventyreren Bjørn Harvig. Han har selv rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub. Sammen med historikere og eksperter fortæller han de mest dramatiske kapitler i ekspeditionshistorien.Følg Vores Tid - Nationalmuseet på Facebook og Instagram og få endnu flere fascinerende fortællinger.Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus. Redaktør: Troels Donnerborg og Rikke Caroline Carlsen.