Powered by RND

Den levende

Politiken
Den levende
Seneste episode

Tilgængelige episoder

5 af 67
  • Alderdommen er under kraftig forandring, men følger det kulturelle syn på ældre trop? (PREMIUM)
    Alle bliver gamle. Hvis de er heldige. Alligevel lever alderisme – diskrimination af mennesker med høj alder – i en grad, der lidt ligner kollektiv selvsabotage – ikke mindst i nyere kulturhistories portrættering af modne gamle mennesker. Men alderismens eksistens er kun en del af en kompleks historie om det paradigmeskifte, som alderdom undergår i disse år, hvor 68’erne, der i 60’erne og 70’erne forandrede ungdommen, nu også i høj grad er i gang med at forandre vores forestilling om, hvad det vil sige at blive gammel. Ugens gæst i ’Den levende’ er etnolog og aldersforsker Aske Juul Lassen, der netop nu er aktuel med bogen ’De nye gamle’, hvor han beskriver, hvad der driver denne kulturelle omdefinering af alderdommen, og hvordan en mindre fastlåst, mere fri og livsnydende forestilling om seniorlivet er blevet idealet. I perspektiveringen vender Lotte Folke og Eva Eistrup sig mod populærkulturens portrættering af alder og ældre mennesker og taler blandt andet om ’munterhedstyranni’, ’Diane Keaton-syndromet’, Susan Sontags tanker om aldringens kønnede dobbeltmoral og de forskellige måder hvorpå alderstabuet (desværre) stadig lever mellem os i det sociale spil. Vil du høre det fulde afsnit og alle de andre podcasts som Den Levende laver? Så download Politikens podcast app og log ind med dit Politiken-log ind. Bliv abonnement her: pol.dk/abonnement Læs og se videre: Aske Juul Lassen: ’De nye gamle - og deres opgør med alderens betydning’, Wadskjær Forlag, 2025. Aske Juul Lassen: ’Livets tredje akt - Frit valg eller frit fald på på tærsklen til livet som pensionist’, Indblik, 2020. Pascal Bruckner: ’A Brief Eternity – A Philosophy of Longevity’, Polity Press, 2020. Pascal Bruckner: ’The New Aging’ - essay om aldring. Pascal Bruckner: ’Alderdommen er en ørken’ - essay i Atlas, 2020. Et par af Evas anmeldelser af tv-serier med varierende grader af Diane Keaton-syndrom: Anmeldelse af tv-serien ’On the Verge’ Anmeldelse af tv-serien ’Lust’ Anmeldelse af tv-serien ’And Just Like That’. Database med de gamle islandske rímur, fortællinger og interviews: ismus.is Nils Thorsens interview med antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen: »At blive syg og svækket er ikke at fejle. At dø er ikke en fiasko« i Politiken Parnasset om Krig med Ina-Miriam Rosenbaum på P1 og DR LYD Anbefalinger: Eva: Susan Sontag: essayet ’The Double Standard of Aging’ (1972) fra essaysamlingen ’On Women’, Picador 2023. Lotte: Gudrun Marie Schmidts interview med sin farmor: »Dengang kendte man ikke alle de finesser omkring det seksuelle samliv, man gik ikke efter at pine det ud på det yderste« i PolitikenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    1:55
  • Kan science fiction hjælpe os med at forstå, hvad der sker i USA lige nu?
    Efter 100 dage har de vante samfundsanalytikere opgivet at finde den store mening med, hvad Donald Trump og hans håndlangere vil med USA og vores alle sammens fremtid. Så nu påtager 'Den levende's Lotte Folke og Eva Eistrup sig opgaven. Og det gør de ved at gå på opdagelse i sci-fi og hos superheltene for at finde svar. Hvor meget af forståelsen skal man finde i, at Donald Trump denne gang har allieret sig med en flok tech-milliardærer som Elon Musk, der allerede nu radikalt har påvirket forandringen af USA? For netop folk som Elon Musk, Palantir-chef Peter Thiel og Meta-chef Mark Zuckerberg er vokset op med fantasy og science fiction, fra de var helt små, og det er her, de har fundet historierne om det samfund af kaos og rumrejser, metaverser og cyberdrømme, de nu er i gang med at udleve med USA og verden som legeplads og Donald Trump som allieret. For politik handler som bekendt om at lægge planer for fremtiden. Og det har dem, der har magten lige nu, gjort siden de var helt små. 'Den levende' udkommer i denne uge i samarbejde med Politikens USA-podcast ’Du lytter til USA’ og kan findes hos alle podcasttjenester og på pol.dk. Dette afsnit kan høres af alle, men vil du høre alt, hvad 'Den levende' laver, så download Politkens podcast-app og login med dit Politiken-login. Bliv abonnent her. Læs: Sam Freedmans klumme i The Guardian: ’Will sci-fi end up destroying the world’ Jill Lepores podcast ’X-man: The Elon Musk Origin Story’ Margaret Atwood: ’Tjenerindens Fortælling’, 1985. Margaret Atwood, ’Gileads Døtre’, 2019. Isaac Asimovs Foundations-serie (på dansk: Stiftelsen) Phillip K. Dick: ’Do Androids Dream of Electric Sheap’, der inspirerede filmen Blade Runner, 1968. Douglas Adams: ’Hitchhikers Guide to the Galaxy’, 1979. Ayn Rand: ’Atlas Shrugged’, 1959. Russ Douthat, klumme i New York Times: An Age of Extinction is Coming. Here’s How To Survive Opinion | An Age of Extinction Is Coming. Here’s How to Survive. - The New York Times Patricia Cohen, artikel i New York Times: Why Trump’s Economic Disruption Will Be Hard To Reverse Why the Economic Disruption From Trump’s Tariff War Will Be Hard to Reverse - The New York Times Colin Woodard: American Nations Sci-fi-forfattere, Margaret Atwood læste som 13-årig: George Orwell John Wyndham Ray Bradbury Karel Capek Se: Film: ’The Dark Night’, instrueret af Christopher Nolan, 2008. Film: ’Iron Man’, instrueret af Jon Favreau, 2008. Lyt: P1 Skønlitteratur, interview med Margaret Atwood og Lotte Folke om Atwood: Skønlitteratur | Margaret Atwood sir´det lige ud! | DR LYDSee omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    41:20
  • Hård magt: Grønland ligger i USA's interessesfære - med Bo Lidegaard (PREMIUM)
    Pludselig er det gået op for Danmark, at også vi kan være mål for USA’s hårde magtudøvelse. I årtier har vi lunet os i amerikanernes bløde magt og kulturelle overflødighedshorn, beskyttet af amerikanernes enorme militærparaply. Men i Grønland har USA hele tiden brugt hård og indgribende magt. Også langt hårdere, end skiftende danske regeringer har oplyst den danske og grønlandske befolkning om. Det taler vi med historiker, tidligere chefredaktør, topembedsmand og nu medforfatter til den nye bog ’Grønland – en rejse fra de tidligste tider til et moderne samfund’, Bo Lidegaard, om. Har vi lukket øjnene for det stærke, hårde USA for at være beskyttet af deres magt og næret af deres kultur? Og hvad kan vi lære om vores forhold til stormagten ved at se i øjnene, at USA altid har ført en ufravigelig politik om, at Grønland er amerikansk interessesfære? Vil du høre det fulde afsnit og alle de andre podcasts som Den Levende laver? Så download Politikens podcast app og log ind med dit Politiken-log ind. Bliv abonnement her: pol.dk/abonnement Læs videre Jens Heinrich, Mira Maria Jo Kleist og Bo Lidegaard: ’Grønland - En rejse fra de tidligste tider til et moderne samfund’, Lindhardt og Ringhof Filmoptagelser fra Charles og Anne Lindberghs overflyvning af og besøg i Grønland i 1933 i Pan Ams arkiv på YouTube Fotografen Søren Zeuths fotos af USA’ efterladenskaber i Ikkateq Bogfolk med Bo Lidegaard og Jes Stein Pedersen om ’Uden mandat - en biografi om Henrik Kaufmann’ på politiken.dk Anbefalinger Eva: Podcasten: ’Du lytter til USA’ - Hvad vil Elon Musk have til gengæld for den halve milliard, han har givet Trump? Lotte: ’Stauning og Grønland’ af Niels Nørgaard - Gads ForlagSee omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    5:48
  • EUROPA: Den politiske handlekraft er tilbage (PREMIUM)
    Midt i den trumpske tumult er der sket noget utrolig løfterigt i Europa: Den nye tyske kansler Friedrich Merz fjernede den sparepolitiske spændetrøje, EU har låst sig selv inde i siden finanskrisen i 2008. Konsekvenserne af den beslutning, siger A4’s chefredaktør Kristian Madsen, bliver, at de europæiske ledere nu kan blive handlekraftige igen. Og selv om Friedrich Merz har konservativ partibog, mener Madsen, at han kan blive en af Europas helt store socialdemokratiske politikere. Angela Merkel? Hende bør der rejses en skamstøtte over. Denne uges Den levende handler om opgøret med sparepolitikken og alt det, den har kostet Europa. Og om, at det, der lignede universelle og uafvendelige sandheder om globalisering, budgetstyring og nødvendighedens politik alligevel ikke var hugget i granit. Hverken for Donald Trump eller for os andre. Vil du høre det fulde afsnit og alle de andre podcasts som Den Levende laver? Så download Politikens podcast app og log ind med dit Politiken-log ind. Læs videre Kristian Madsen: ’Vor tids store socialdemokrat hedder Merz’, kommentar i A4 Kristian Madsen: ’Den tabte generation vil også tabe Europa’, kommentar fra 2013 i Politiken Kristian Klarskov: ’Socialdemokraten Kaare Dybvad er helt vild med stokkonservative Friedrich Merz’, interview i Politiken Lotte Folke: ’Topøkonomerne Thomas Piketty og Julia Cagé: Venstrefløjen svigter landet’, interview i Politiken Julia Cagé og Thomas Piketty: Den politiske konflikts historie. Vold og social ulighed i Frankrig 1789-2022. Informations Forlag Anbefalinger Eva: ’Min mors apartheid’. Dokumentarserie på DRTV Lotte: ’De ville gøre verden bedre med deres bæredygtige restauranter og hotel. Nu er de flyttet fra en skattegæld på millioner, brud på miljøloven og 150 tønder menneskeafføring’. Artikel i PolitikenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    2:46
  • Farvel til de yndige muser med Apolonia Sokol (PREMIUM)
    Kunstmaleren Apolonia Sokol bryder sig ikke om at kalde dem, hun maler, for ’muser’ eller modeller. Og som man for nylig kunne se i DR’s ’Kunstnerkolonien’ bryder hun sig heller ikke om, at de skal være nøgne, uden at hun også selv er det. Apolonia Sokol fortæller om opgøret med, at kunstnere koster rundt med andre mennesker for at skabe deres kunst. Om, hvad hun selv lærte af at blive portrætteret af filminstruktøren Lea Glob i filmen ’Apolonia, Apolonia’. Og om kunsten som middel til at skabe relationer til andre mennesker. Lotte og Eva taler om Pygmalion-myten om den yndige muse, som inspirerer kunstneren men kræver hans skaberkraft, og som har formet forestillinger fra antikken over ’My Fair Lady’ og 90’ernes manic pixie dream girls til Kanye West og Bianca Censori. Men nu er den klassiske muse måske endegyldigt ved at dø, eller i hvert fald blive udskiftet med noget meget mere drilsk. Hør hele afsnittet og resten af Den Levendes podcasts i Politikens podcast app. Lyt, læs og se Kunstnerkolonien med blandt andet Apolonia Sokol og Noah Umur Kanber på DRTV Værkerne fra kunstnerkolonien er udstillet i en særudstilling på Nivaagaard Apolonia Sokol Monografi, Forlaget Aftryk ’Jeg var din muse’ af Sofie Riise Nors, Cobolt My Fair Lady, musicalfilm fra 1964, instrueret af George Cukor Charli xcx 360 på YouTube Anbefalinger Eva: Poptillægget om Charli xcx og muser Lotte: Uniavisens artikel om den bronzemindebuste, Københavns Universitets rektor Henrik Wegener ønsker rejst af sig selv i den fredede Landbohøjskolens have.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    1:30

Flere Samfund & Kultur podcasts

Om Den levende

En podcast fra Politikens debatredaktion, hvor Lotte Folke og Eva Eistrup tager dig i hånden og går på jagt efter de store understrømme i vores alle sammens fælles samtale. Hver uge stiller Folke og Eistrup tidens store spørgsmål til de mennesker, der tænker bedst over dem, og tænker videre over deres svar sammen.
Podcast-websted

Lyt til Den levende, Tyran og mange andre podcasts fra hele verden med radio.dk-appen

Hent den gratis radio.dk-app

  • Bogmærke stationer og podcasts
  • Stream via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Understøtter Carplay & Android Auto
  • Mange andre app-funktioner

Den levende: Podcasts i samme familie

Juridiske forhold
Social
v7.17.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/9/2025 - 12:42:38 PM