Powered by RND

Bogfolk

Politiken
Bogfolk
Seneste episode

Tilgængelige episoder

5 af 86
  • Interview med Helle Helle om Hafni og en lille lejlighed i Brighton
    Have eje own/ only kun alone I Helle Helles forrige roman ’Hafni fortæller’ tog Hafni oven på sin skilsmisse på smørrebrødsrejse fra Frederikssund over Fyn til Sønderjylland. Nu er hun 51 år og turen er gået til sydengelske Brighton, hvor hun har lejet 29 kvadratmeter på 10. sal med udsigt til Den Engelske Kanal. Hjemme i DK har hun to voksne børn, i håndtasken har hun en Nokia-mobil og planen er, at hun vil lave sig selv helt om, meeen sådan går det ikke. »At tænke fremad er, som du ved, heller ikke min spidskompetence,« som hun skriver til en veninde hjemme i DK. ’Hey Hafni’ er blevet rost til skyerne for sin sprogekvilibrisme, og en anmelder kaldte den intet mindre end en ’smilepæl’ i dansk gak. Det skyldes ikke mindst, at Hafnis interesse for ord – nu også engelske - sætter herlige spor i fortællingen. I 'Bogfolk' fortæller hun litteraturredaktør Jes Stein Pedersen om sit eget slægtskab med Hafni, og om hvor vigtigt det er, at fortællingerne foregår i et grundlæggende venligt univers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    49:12
  • Romance-litteraturen boomer i en mørk tid
    I Trumps USA er mere end hver fjerde solgte bog en romance, mens salget af al anden litteratur er faldende. Også herhjemme er der gang i romancelitteraturen, og det sås på Gunst, Danmarks første messe for romancebøger, som for nyligt fandt sted i Kolding. Politiken var med på en lørdag fuld af kys og kram og romantiske knaldtilbud. Men hvad er det romancegenrens vældige udbud af titler kan? Er det så enkelt, at efterspørgslen efter fortællinger om kærlighed og romantik stiger, når den store verden føles grum? Det taler litteraturredaktør Jes Stein Pedersen med Politikens udsendte, kærlighedsbrevkasse-redaktør, Felix Thorsen Katzenelson om i denne udgave af Bogfolk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    31:29
  • Mændene har også brug for en kønskamp
    Mange mænd har det elendigt, men det betragtes ikke som et ligestillingsproblem, at mænd i Danmark topper statistikkerne for sundhedsproblemer, alkoholisme, ensomhed, hjemløshed, tidlig død og selvmord. Kønsdebatten i Danmark er stadig fokuseret på kvinder. Det er kendsgerninger som disse, psykolog Svend Aage Madsen peger på i debatbogen ’Argumenter for mænd’. Kvindebevægelsen har opnået fantastiske resultater, men mænd har ikke været gode til at se sig selv som køn, men det private er politisk - også for dem. Men når så nogle unge mænd vågner op og udvikler en bevidsthed om det at være mand, så er det også galt. Så bliver de beskyldt for at støtte ’toksisk maskulinitet’. I denne uges udgave af Bogfolk taler Jes Stein Pedersen med Svend Aage Madsen om stakkels mænd og forvirrede mænd, svigtede mænd og vrede mænd, men også elskede mænd. Svend Aage Madsen er forskningsleder ved Rigshospitalet samt formand og medstifter af Forum for mænds sundhed.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    35:43
  • Forfatter Mikael Josephsen: »Jeg har tilgivet min mor, selvom hun forgreb sig på mig«
    De to små digtsamlinger af Mikael Josephsen, en hvid og en blå, hedder 'Mit Sted 1' og 'Mit Sted 2'. Stedet er nogle gange en campingvogn, andre gange hans søsters kolonihaveforening, eller hans lejlighed i Svendborg. Men ’Mit sted’ har også at gøre med alder, erfaringer og udfordringer. Det sted digter Josephsen skriver fra, er det sted, man kan ankomme til efter en opvækst med en voldelig far, og en mor, der var alkoholiker og foregreb sig på ham. »Fra de dårlige forældre/kommer kunstnerne frem og/fortæller om de levende fugle/ de så gennem trods«, hedder det i et digt. Han kender selv til misbrug af alkohol og stoffer og fortæller i ugens 'Bogfolk' om den måde, hans barndom har præget ham. Mikael Josephsen, er 63 år, far til to, opvokset i Nordsjælland og ophavsmand til en række digtsamlinger og et par romaner. Debuten kom med samlingen ’Havet under huden’ i 1998. Han har modtaget legater fra både Statens Kunstfond, Statens Litteraturfond og Litteraturrådet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    29:04
  • Myten om andelsbevægelsen: »Et smukt princip, men nu har dyrene det ad helvede til«
    I denne udgave af Bogfolk kan du blandt andet høre om den såkaldte ’rygflæsk-tykkelse’ på danske baconsvin. Jes Stein Pedersen taler med landbrugshistoriker Esben Bøgh Sørensens om hans nye bog ’Andelsbevægelsens natur’. I den får den hæderkronede danske andelsbevægelse høflig, men umisforståelig voksenskældud. Bogen beretter om en solstrålefortælling om demokrati og fælleseje, der er endt med at industrialisere naturen i så ekstrem grad, at vi i dag står med op til flere naturkriser: det uddøde liv i de kystnære fjorde, det giftige drikkevand, bestialiteten over for dyrene. Esben Bøgh Andersen er landbrugshistoriker på Det Grønne Museum som ligger i Djursland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
    --------  
    31:19

Flere Samfund & Kultur podcasts

Om Bogfolk

Vi dykker ned i og diskuterer litterære tendenser og udgivelser. Jes Stein Pedersen er vært for Politikens podcast om litteratur.I redaktionen: Jes Stein Pedersen og Lise Garsdal
Podcast-websted

Lyt til Bogfolk, Only in America og mange andre podcasts fra hele verden med radio.dk-appen

Hent den gratis radio.dk-app

  • Bogmærke stationer og podcasts
  • Stream via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Understøtter Carplay & Android Auto
  • Mange andre app-funktioner

Bogfolk: Podcasts i samme familie

Juridiske forhold
Social
v7.17.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/9/2025 - 12:31:54 PM