S8E8. Ti gange Jorden gik under: Da Island druknede i Guds glødende lavasø
Den kogende lavamasse flyder gennem det bakkede, islandske landskab med kurs direkte mod kirken. Året er 1783. Ved alteret står præsten Jón Steingrímsson og taler til sin menighed. Folk græder og hoster. Luften er fyldt med aske og kvælende dunster fra lavaen, der er ved at opsluge hele landsbyen udenfor. Jón Steingrímsson løfter begge hænder og presser dem frem i luften, nærmest som om han forsøger at mane lavastrømmen væk…. Om få hundrede meter rammer lavaen kirken, og Jón og hans menighed har ingen steder at flygte hen. I den her episode dykker Louise Lindblad og samlingsinspektør Christina Folke Ax ned i den dramatiske historie om dengang et af de største vulkanudbrud i Islands historie rammer, og en præst på øen bliver overbevist om, at naturkatastrofen er begyndelsen på jordens undergang.Vært: Louise Lindblad Medvirkende: Christina Folke Ax, samlingsinspektør, Frilandsmuseet Fortælleren: Poul Grinder-Hansen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden, Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, Otto Mønsteds Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Grete og Sigurd Pedersens Fond, Axel Muusfeldts Fond.
--------
28:53
S8E7. Ti gange Jorden gik under: Vikingernes verden går under i et Ragnarok af ild, monstre og kaos
I sidste afsnit hørte vi om, hvordan en voldsom klimakatastrofe i 500-tallets Danmark måske blev begyndelsen på myten om Ragnarok. I det her afsnit finder vikingen Liv ud af, hvordan Ragnarok ender. I en stor vikingehal på Midtsjælland skal vikingernes spåkvinde, Vølven, nemlig til at afsløre både Livs og hele Verdens skæbne...Journalist Louise Lindblad og museumsinspektør Peter Pentz er taget til den store rekonstruerede kongehal i Sagnlandet Lejre, som meget muligt har dannet ramme om netop aftener i vikingetiden, hvor mænd og kvinder er samlet for at få svar på ét af de store spørgsmål, der har optaget os gennem alle tider. Hvornår og hvordan går verden under?Vært: Louise Lindblad Medvirkende: Peter Pentz, arkæolog og museumsinspektør, Nationalmuseet Fortælleren: Poul Grinder-Hansen Vølven: Mille Gabriel. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden, Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, Otto Mønsteds Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Grete og Sigurd Pedersens Fond, Axel Muusfeldts Fond.
--------
26:34
S8E6. Ti gange Jorden gik under: Et apokalyptisk, iskoldt mareridt i 536 bliver begyndelsen på myten om Ragnarok
Ifølge spåkvinden i det ældgamle digt, Vøvlens Spådom, vil en lang, solløs periode indvarsle Ragnarok. En tre år lang såkaldt Fimbulvinter, uden somre imellem, vil blive begyndelsen på undergangen. Fimbulvinteren har længe været affejet som en myte på linje med drager og andre overnaturlige væsener fra nordisk mytologi. Men måske har myten rod i en virkelig klimakatastrofe, der begynder i året 536? I første del af fortællingen om det, der senere bliver til vikingernes undergangsprofeti, mødes journalist Louise Lindblad og museumsinspektør Charlotta Lindblom på en mark i Vindelev. Her må en sydøstjysk småkonge i 500-tallet kæmpe for sin overlevelse, da verden pludselig forvandler sig til et apokalyptisk, iskoldt mareridt.Vært: Louise Lindblad Medvirkende: Charlotta Lindblom, museumsinspektør, Vejlemuseerne Fortælleren: Poul Grinder-Hansen Vølven: Mille Gabriel. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden, Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, Otto Mønsteds Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Grete og Sigurd Pedersens Fond, Axel Muusfeldts Fond.
--------
23:03
S8E5. Ti gange Jorden gik under: 18-årige Poul Bregninge venter på Harmagedon
Profetien siger, at Jorden bliver udslettet i november 1954. Poul Bregninge er 18 år og en del af Jehovas Vidners menighed på Østerbro i København. Han er kærester med Birgit fra Lemvig, og sammen forbereder de sig på Harmagedon, som ifølge Jehovas Vidner er det sidste store slag mellem Gud og Satan. Et slag, som vil efterlade Danmark i ruiner, og som vil tilintetgøre alle de mennesker, der ikke tror på den sande Gud… Journalist Louise Lindblad besøger Poul og Birgit i deres rækkehus i Måløv. Ægteparret nærmer sig i dag 90 år og har for længst brudt med den religiøse bevægelse, men de husker, hvordan det var at vente på dommedag.Vært: Louise Lindblad Medvirkende: Poul og Birgit Bregninge, tidligere medlemmer af Jehovas Vidner Annika Hvithamar, religionssociolog, Københavns Universitet Fortælleren: Poul Grinder-Hansen
--------
26:06
S8E4. Ti gange Jorden gik under: Heksejægerkongen, der ville redde det danske rige fra Dommedag
Det siges, at Djævelen blander sig i menneskets verden i de sidste tider, og at antallet af troldfolk forøges, når Dommedag nærmer sig. Det oplever den 12-årige konge, Christian 4., på nærmeste hold, da en hemmelig sammensværgelse af hekse bruger vejrmagi til at sende forfærdelige storme og ulykker mod flåden, der skal fragte hans søster til Edinburgh i 1589. Journalist Louise Lindblad har efterhånden dykket ned i mange trolddomshistorier i Obscuritas, men hun har aldrig stillet spørgsmålet: Hvorfor blev så mange mennesker, hovedsageligt kvinder, udpeget som hekse og brændt under netop Christian 4.? Måske findes svaret et sted i fortællingen om Christian 4.’s barndom og jordens undergang… Vært: Louise Lindblad Medvirkende: Louise Nyholm Kallestrup, professor og historiker, SDU Fortælleren: Poul Grinder-Hansen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden, Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, Otto Mønsteds Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Grete og Sigurd Pedersens Fond, Axel Muusfeldts Fond.
--------
27:06
Flere Historie podcasts
Trendige Historie podcasts
Om Obscuritas
Ofringer, ritualer og magi er en del af vores forfædres liv, uanset hvor langt vi går tilbage i historien. I podcasten Obscuritas fortæller Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, om danmarkshistoriens mørke afkroge og okkulte fortællinger. Journalist Louise Lindblad besøger de mange steder i Danmark, hvor mystiske og gruopvækkende scener er blevet opført. Lige dér, hvor vi går og står i dag.Den historiske mystik og gru fortæller danmarkshistorien fra et nyt og dybt fascinerende perspektiv, og samtidig stiller vi spørgsmålet: Hvad er ondskab? Hvornår er menneskers handlinger onde, og hvornår er de et forsøg på at redde sig selv og hinanden fra ondskab og måske skabe en bedre fremtid?Lyt med i din podcast app eller på vorestid.dk.Tilrettelægger: Louise Lindblad. Fortælleren: Poul Grinder-Hansen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demantfonden.