De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger ...
Det er sidste gang, at Kraniebrud sender i æteren på Radio IIII efter fem år og 1200 afsnit. I det sidste program skriver vi Kraniebruds manifest. Hvorfor var det vigtigt? Hvad var det fede ved programmet? Og hvorfor har vidensformidling så svære kår? Medvirkende: Rasmus Ejrnæs, professor ved Institut for Ecoscience, AU og Kristian Hvidtfelt Nielsen, lektor i videnskabshistorie og videnskabsformidling på Aarhus Universitet, Peter Løhde, Kraniebrudsvært, Julie Harboe, Kraniebrudsvært og Emma Elisabeth Holtet, Kraniebrudsvært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
55:39
En fremtid uden bander? Forskningen viser: Forebyggelse fremfor straf
Hvordan holder vi de unge ude af banderne? Det får vi svar på fra hele tre eksperter, når vi taler med en bandeforsker, et tidligere medlem af Brothas og en, der arbejder med forebyggende initiativer i bl.a. Vollsmose. For ser vi på videnskaben, så er hårdere og længere straffe ikke vejen frem. Så hvad bør vi gøre i stedet? Medvirkende: Aisha Thorsen, sanger og stifter af Unikke Stemmer, Line Lerche Mørck, professor ved DPU og Abu Mustafa, forfatter, iværksætter og tidligere bandemedlem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
56:09
I Danmark er vi alene - sammen
Flere og flere bor alene. Enten som unge eller ældre. Men hvad giver det os som sociale væsener at leve en solotilværelse - og hvad får det af betydning når vi pludselig får behov for pleje og omsorg? Medvirkende: Rikke Sand Andersen. Professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
54:10
Dansk Hiphop - fra MC'ere & stoddere til freestyle & finkultur
Hiphop gennemsyrer i dag vores kultur - dette høres i sproget og ses i modebilledet. Genren kom først til Danmark i 1980'erne og allerede i løbet af 90'erne var den blevet mainstream. Så hvordan gik dansk rap fra at være undergrund til at toppe hitlisterne på bare et årti? Det finder vi svar på, når vi bevæger os fra MC Ejnar, Rockers By Choice og Østkyst Hustlers op gennem raphistorien og helt frem til i dag, hvor genren ikke bare er en fremtrædende stilart, men ligefrem former selve måden den bredere industri producerer musik på. Medvirkende: Pede B., Aarhus Jazz Orchestra og hiphopforsker Mads Krogh. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
Hvad sker der på slædeekspeditioner, når ganske få deltagere kører sammen i månedsvis i kulde og mørke? Det får vi svar på, når vi dykker ned i Therkel Mathiassens dagbøger fra den 5. Thuleekspedition. For årene med Knud Rasmussen og co. bød på forelskelse - både i naturen og menneskene han mødte, men også på drama. Herunder stridigheder med opdagelsesrejsende Peter Freuchen og ikke mindre end tre mordforsøg på Mathiassens eget liv. Hertil taler vi med tre moderne eventyrere, der har kørt på langstrakte slæderejser i de seneste år - to tidligere Siriusmedlemmer og instruktøren bag DR-dokumentaren om dem. Medvirkende: Dorte Rørbeck Mathiassen, forfatter, geolog og barnebarn af Therkel Mathiassen, Lasse Rahbek, Instruktør og fotograf, Lasse Djernes Andersen & Anders Schneider, tidligere medlemmer af Sirius' slædehold 2. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.