Nina Javette Koefoed og Bo Kristian Holm i samtale om Reformationen
Professor i historie Nina Javette Koefoed og professor MSO i teologi Bo Kristian Holm giver et historisk indblik i reformationen og dens betydning frem til i dag. De vil sammen med sognepræst Henrik Grøndal udfolde de idéer og samfundsforhold, der banede vej for Luthers opgør, og forklare de vidtrækkende konsekvenser, det fik i Norden og Europa - i forbindelse med Aarhundredets Festival, EUROPA. 15. marts 2025. I 1517 satte Martin Luther 95 teser på døren til slotskirken i Wittenberg. Det blev startskuddet til en af de største omvæltninger i Europas historie – reformationen. Men hvad var det egentlig, der skete dengang i udkants-Tyskland? Hvad lå bag Luthers opgør, og hvad har det betydet for udviklingen fra reformationen til i dag?
--------
1:02:46
--------
1:02:46
Jeanette Varberg i samtale om vikingernes historie
Arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg og sognepræst Henrik Grøndal Lund udforsker den spændende historie om dengang, verden kom til vikingerne. Hvilken betydning fik mødet med kristendommen for Norden og Europa? - i forbindelse med Aarhundredets Festival, EUROPA. 12. marts 2025. Tag med på en rejse tilbage til 800-tallet, hvor missionæren Ansgar blev sendt til Danmark for at sprede kristendommen blandt vikingerne. Vikingerne var vant til selv at rejse ud, men nu fik de altså besøg sydfra på den frankiske kejsers ordre. Måske ville de besværlige nordboere være nemmere at have med at gøre, hvis de var kristne. Selvom Ansgars mission ikke havde videre held blandt vikingerne til en start, så fik han alligevel grundlagt den første kirke i Norden i Birka, Sverige. Efter sine rejser blev han ærkebiskop i Hamborg og fik tilladelse til at bygge kirker i Hedeby og Ribe. Ansgar døde i 865, før kristendommen fik fodfæste, men hans indsats lagde formentlig grundstenen for Harald Blåtands omvendelse 100 år senere.
--------
1:04:36
--------
1:04:36
Jeanette Varberg i samtale om sin bog ONKOS - kræftens historie
Da arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg selv fik konstateret brystkræft påbegyndte hun et omfattende researcharbejde for at finde ind til kræftens historiske udgangspunkt.I samtale med sognepræst Henrik Grøndal Lund fortæller hun om dette og sin nye bog ‘Onkos – mit møde med kræftens historie’ - i forbindelse med Aarhundredets Festival. 14. marts 2024.
--------
1:12:19
--------
1:12:19
Mogens Pahuus i samtale om K.E.Løgstrup
STORE DANSKERE | K. E. LøgstrupMogens Pahuus, forfatter & tidl. professor i filosofi, AAUHenrik Grøndal Lund, værtK. E. Løgstrup (1905-1981) er blevet kaldt det tyvende århundredes største danske tænker. Løgstrups berømteste bog Den etiske fordring (1956) om etik er kernestof på landets uddannelsesinstitutioner og hans tale om de suveræne livsytringer har haft stor indflydelse på dansk kultur- og kirkeliv. I det originale værk i fire udgivelser om metafysik, bl.a. om sproget, sansningen, livsytringer og døden, foretager Løgstrup et opgør med tidens tænkning i sin skabelsesfilosofi. Her er Løgstrup blandt de første til at debattere økologi ligesom hans tænkning bidrog på andre samfundsmæssige fronter, f.eks. inden for pædagogik og på sundhedsområdet. I katedralsamtalen giver professor Mogens Pahuus en indføring i Løgstrups tænkning.Mogens Pahuus har som dansk filosof og forfatter til godt tyve bøger gennem en menneskealder været inspireret af K.E. Løgstrup, og har blandt andet udgivet bøgerne Dialog med Løgstrup samt Løgstrup og kunsten.Aarhus Domkirke inviterer til 4 samtaler om store danskere, som har sat afgørende spor i samfundet – Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig, K. E. Løgstrup samt det umage par Ole Jensen og Peter Kemp. Vi spørger til deres liv, tænkning og betydning – hvem var de, hvad tænkte de, hvilken betydning fik de og har de stadig relevans for nutidens samfund?
--------
1:18:42
--------
1:18:42
Anders Holm i samtale om N.F.S. Grundtvig
24. Oktober 2023STORE DANSKERE | N. F. S. Grundtvig Anders Holm, forfatter & lektor i teologi, KUHenrik Grøndal Lund, værtNikolai Frederik Severin Grundtvig (1782-1872) er en markant skikkelse i dansk ånds- og samfundsliv. Som teolog, præst og salmedigter resulterede hans virke i kirken både i en nyskabende kristendomsforståelse, men også i en nyorientering af danske forestillinger om modersmål, fædreland og folkelighed. Grundtvig var idemanden bag folkehøjskolen og som politiker deltog han i Den Grundlovgivende Rigsforsamling i 1848. Kirken, skolen og folket var hans hjertesag, hvilket Grundtvigkenderen Anders Holm vil kaste lys over i katedralsamtalen, som bl.a. spørger til det grundtvigskes relevans i dag. Anders Holm er lektor i kirkehistorie og Grundtvigforsker. Han har bl.a. skrevet bøgerne Grundtvig – en introduktion og To samtidige – Kierkegaards og Grundtvigs kritik af hinanden.
--------
1:25:07
--------
1:25:07
Flere Religion & Åndelighed podcasts
Trendige Religion & Åndelighed podcasts
Om KATEDRALSAMTALER
Aarhus Domkirke inviterer regelmæssigt kulturpersonligheder til en samtale om emner, der optager dem.