Powered by RND
PodcastsUddannelseKanariefuglenes stemmer

Kanariefuglenes stemmer

Socialt Indblik
Kanariefuglenes stemmer
Seneste episode

Tilgængelige episoder

5 af 23
  • 23. Er alle børn nu også motiveret? Med Dorthe Birkmose og Anne Vestergaard live fra Folkemødet 2025
    ”Der er jo alle symptomer på, at den er helt gal. Så jeg tænker, at det kalder på, at i stedet for at gøre noget ved kanariefuglene, så skal vi sætte fokus på vilkårene, der ikke fungerer.”  Sådan sagde psykolog Dorthe Birkmose ved liveoptagelse på Folkemødet af podcasten Kanariefuglenes stemmer. Her talte hun om motivation med Anne Vestergaard, der ud over at være vært på podcasten, blandt andet er tidligere lærer i psykiatrien og master i specialpædagogik. Dorthe Birkmose brugte billedet med Kanariefuglene til et budskab om at sætte fokus på vilkår frem for børn, lærere og pædagoger som problemet.”Altså det ville jo have været absurd, hvis man dengang, hvor man brugte kanariefuglene nede i minerne til at kunne afsløre, når der var iltmangel, at man så bare robusthedstrænede dem til at holde vejret. At vi sagde, ”Bare tro på det. Det er jo bare dit mindset.” Altså at man så i stedet for tog det alvorligt. At man tænkte, at der er noget galt i minen. Alle mand ud. Vi er nødt til at have gjort vilkårene anderledes. Så jeg håber, det kan være med til at sætte fokus på vilkårene, der ikke fungerer,” sagde Dorthe Birkmose, der er forfatter til ”Når gode mennesker handler ondt” og ”Mennesket er motiveret”, som Anne Vestergaard betegner som lidt af en bibel i arbejdet med at forstå, hvad motivation handler om.  For Dorthe Birkmose må vi aldrig opgive at tro på, at børnene er motiverede. Men vi skal også forstå hvad motivation er, og hvad det ikke er.”Motivation er i virkeligheden parathed til handling. Og det vil sige, at motivation, det er alt det, som vi er klar til, som vi er parate til, som vi har lyst til, som giver mening for os, som vi kan se kan løse vores problemer. På den måde er det jo hele drivkraften i et menneskeliv. Men samtidig får man også bare lige highlightet, at motivation også er opreklameret, fordi motivation er kun parathed. Og jeg tænker, at vi alle sammen ved, at der kan eddermame være langt fra, at man er motiveret for noget, til at man så kan handle på det”.Lyt til en samtale om motivation, om at miste troen på børnenes motivation, om at finde motivationen, om perspektivskiftet som metode til at få øje på motivationen, om mikroøjeblikke, hvorfor afgangsprøven i skolen skal afskaffes og om behovet for bedre vilkår i skolen for både børn, unge, pædagoger og lærere.Samtalen er optaget på Folkemødet i Socialt Indbliks telt, så der forekommer lidt støj og dårligere lyd end studieoptagelser.Tilrettelæggelse: Niels SvanborgUdgivet af Socialt Indblik. Skriv dig op til vores nyhedsbrev.
    --------  
    52:47
  • 22. Når kroppen reagerer, fordi barnet er belastet. Med Christine Weinreich og Anne Vestergaard
    ”I min tid som skolelærer i psykiatrien var der en pige, der var indlagt gennem et helt år. Hun stoppede med at gå og spise og tale. Jeg sad ved siden af hende ved sengen igennem det her år, hvor hun var helt lammet.” Det fortæller Anne Vestergaard i ”Kanariefuglenes stemmer”, hvor hun i denne uge har besøg af Christine Weinreich.Hun er afdelingsleder på Skolen på Herlev Hospital og har skrevet bogen ”Skolebørn med funktionelle lidelser”.  En funktionel lidelse er en samlet betegnelse for en række symptomer, ofte med et karakteristisk mønster, der påvirker funktionsevnen og livskvaliteten, men som ikke kan påvises ved medicinske undersøgelser og tests.Både Christine Weinreich og Anne Vestergaard, der har en fortid som skolelærer i psykiatrien, har mødt børn med funktionelle lidelser. Børn, der pludselig fik fysiske symptomer på psykiske belastninger.Anne Vestergaard taler med Christine om, hvad en funktionel lidelse er, hvordan den kommer til udtryk, og ikke mindst også, hvad man rent faktisk kan gøre for at hjælpe børn og unge, der har en funktionel lidelse.Der er nemlig ingen tvivl om, at børn og unge lider, og at de mærker smerten. Men det gode er, at der også er meget, man kan gøre. Og i podcasten kan du høre, hvad det er.Christine Weinreich er uddannet folkeskolelærer og cand.pæd. i pædagogisk psykologi fra DPU, Århus Universitet. Hun er afdelingsleder på Skolen på Herlev Hospital.Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.Udgivet af Socialt Indblik. 
    --------  
    56:39
  • 21. Prøv at sige ”undskyld” til børnene. Det virker. Med Camilla Obel og Anne Vestergaard
    ”Sig undskyld. Også der, hvor det er mega uretfærdigt. Sig, du vil øve dig.”  Det er ét af budskaberne fra Camilla Obel, der endnu en gang gæster Anne Vestergaard i ”Kanariefuglenes stemmer”.  Hun er oprindeligt uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004, har arbejdet knap ti år som skoleleder og har mange års erfaring med udviklings- og forandringsforløb med børn, unge samt forældre og professionelle fra daginstitution og skoler.For Camilla Obel er det lille ord undskyld nemlig et udtryk for, at man som lærer tager ansvaret, når der fx bliver kaos i klassen, eller når en elev ikke følger med og begynder at løbe rundt. For ansvaret er de voksnes. Og det skal de tage på sig.Det handler om at fjerne forkerthedsfølelsen og skammen, fortæller Camilla Obel.”Så kan man som lærer sige ’jeg var ikke super tydelig til at forklare, hvad vi skulle, så jeg forstår godt, at du begynder at løbe rundt nede bag i klassen.’ Så selvom det måske føles uretfærdigt, så skal man forstå formålet med, at man nogle gange er nødt til at sluge nogle kameler for et enkelt barn.”I programmer taler Camilla Obel med skolelærer og vært Anne Vestergaard om, hvad lærere og pædagoger kan gøre, når børnene er – som Camilla Obel formulerer det – uden for deres tolerancevindue. De taler om konkrete greb til at gøre noget andet i stedet for bare at gøre mere af det, der ikke virker. Og så skal du høre, hvad det vil sige, når man som lærer skal ’bakke med en trailer’.Camilla Obel, er indehaver af og administrerende direktør i HAFU – Institut for liv. Uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004 og har arbejdet knap ti år som skoleleder.Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.Udgivet af Socialt Indblik.
    --------  
    40:30
  • 20. Hvad er det en løsning på, når man bliver væk fra skole? Med Camilla Obel og Anne Vestergaard
    ”Vi har jo ikke mødt nogen børn, der vågner om morgenen og tænker: ’puha, i dag går jeg bare ned, og så smadrer jeg det hele og bliver sendt over på kontoret og fucker det op for alle’. Så hvis vi antager, at børn hver dag faktisk prøver at gøre det bedste, de kan, så skal vi blive lidt nysgerrige på, hvorfor det er det bedste, og hvordan vi kan hjælpe med måske at gøre noget andet”. Det fortæller Camilla Obel i ”Kanariefuglenes stemmer”. Hun er oprindeligt uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004, har arbejdet knap ti år som skoleleder og har mange års erfaring med udviklings- og forandringsforløb med børn, unge samt forældre og professionelle fra daginstitution og skoler.Hun taler med skolelærer og podcastvært Anne Vestergaard om, hvordan vi i skolen kan blive bedre til at forstå børns adfærd. De taler om, hvordan man hjælper børn, der reagerer voldsomt, eller børn, der bare helt forsvinder. Hvorfor flere børn bliver fyldt af skam og stress, og hvad det egentlig betyder, når et barn er uden for sit tolerancevindue.Camilla Obel, er indehaver af og administrerende direktør i HAFU – Institut for liv. Uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004 og har arbejdet knap ti år som skoleleder. Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole. Udgivet af Socialt Indblik.
    --------  
    48:18
  • 19. Når børns omsorg for hinanden bliver en kultur i skolen, skaber det forandringer. Med Thomas Gylling-Andersen og Anne Vestergaard
    En stærk omsorgskultur i skolen, hvor børnene yder omsorg for hinanden, har potentialet til ikke bare at skabe bedre trivsel for elever i mistrivsel. Det kan også styrke hele klassens fællesskab. Og på sigt kan det også forandre samfundet. Det fortæller Thomas Gylling-Andersen, der under sit psykologistudie blev særlig optaget af børns muligheder for at indgå i omsorgskultur i skolerne. Han blev så optaget af det, at han nu næsten er færdig med et helt Ph.D projekt om emnet.Og i et afsnit af Kanariefuglenes stemmer taler Thomas Gylling-Andersen med Anne Vestergaard om sit projekt og hvad en stærk omsorgskultur har potentiale til at forandre.Lyt til en samtale om, hvad en stærk omsorgskultur kan for den enkelte elev og for fællesskabet, hvad det kræver at etablere en stærk, og hvordan vi måske kan skabe varige forandringer i samfundet, hvis børn allerede tidligt i livet møder en stærk kultur for at tage omsorg for hinanden.Thomas Gylling-Andersen er uddannet psykolog og Ph.d-studerende samt undervisningsassistent ved DPU – Danmarks institut for Pædagogik og UddannelseAnne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.Udgivet af Socialt Indblik.
    --------  
    53:32

Flere Uddannelse podcasts

Om Kanariefuglenes stemmer

Hvad siger de egentligt, de kanariefugle? Det undersøger vi i podcasten Kanariefuglenes stemme.Kanariefuglen blev brug som advarselsalarm i kulminer til langt op i 80’erne. Fuglen, der er særlig følsom over for giftige gasser, sidder i et bur i minen, og hvis fuglen får det dårligt eller dør er det med at komme op i en fart.Lige nu hører vi nærmest dagligt historier om mistrivsel blandt børn og unge. Langvarigt skolefravær er steget markant, og flere og flere børn og unge får psykiatriske diagnoser.Fortæller det os noget om et større og mere strukturelt problem i skolen og i samfundet generelt? Er børnene og de unge kanariefuglene, der fortæller, at vi skal gøre noget? Og i givet fald, hvad skal vi så gøre.Det undersøger vi i podcasten. Fast faglig medvært er Anne Vestergaard, der er er udannet lærer og mangeårig lærer i psykiatrien. I dag arbejder Anne som faglig leder i Fonden Drive.I første sæson hører vi eksperterne, og senere får vi stemmer fra både praksis og de unge. Så tryk følg så du er med hele vejen.Podcasten er udgivet af Socialt IndblikTilrettelæggelse og redigering: Niels SvanborgMedvært: Anne VestergaardGrafik: Sille Jensen
Podcast-websted

Lyt til Kanariefuglenes stemmer, The Mel Robbins Podcast og mange andre podcasts fra hele verden med radio.dk-appen

Hent den gratis radio.dk-app

  • Bogmærke stationer og podcasts
  • Stream via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Understøtter Carplay & Android Auto
  • Mange andre app-funktioner

Kanariefuglenes stemmer: Podcasts i samme familie

Juridiske forhold
Social
v7.19.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/1/2025 - 1:31:19 AM