Charlotte Grumme fortæller om hvordan det var at være jordemoder "dengang" - og meget andet.
I denne uges afsnit har vi fornøjelsen af at have jordemoder Charlotte Grumme i studiet.Charlotte begyndte på jordemoderskolen i 1967 på Rigshospitalet og har siden haft en lang og imponerende karriere. Hun og Rikke har tidligere arbejdet sammen på fødegangen.Rikke har glædet sig særligt meget til denne samtale, for udover sit virke som jordemoder har Charlotte videreuddannet sig inden for flere terapeutiske områder. Hun er sex- og samlivsterapeut, par- og familieterapeut, terapeut med fokus på tab og traume – og desuden uddannet i spædbarnsterapi.I samtalen dykker vi ned i, hvordan det har været at være jordemoder gennem årtier – fra dengang uniform var en selvfølge, til den virkelighed jordemødre møder i dag. Vi taler om de forandringer og fællestræk, Charlotte har oplevet i sit lange virke, og hvordan fagets udvikling har formet arbejdet gennem tiden.
--------
46:31
--------
46:31
Rikke snakker med jordemoderstuderende
I dagens afsnit har jordemoder og sygeplejerske Rikke Farnum, inviteret jordemoderstuderende Lasse og Johanne i studiet.Vi taler om, hvordan det er at være jordemoderstuderende, hvordan man finder sin plads på en fødegang, og hvad man som helt ny studerende kan bidrage med på en fødestue.Vi diskuterer også, hvor sårbart det kan være at være studerende, og hvor essentielt det er, at samarbejdet med ens vejleder fungerer godt for at udvikle sig i rollen som jordemoder.Vi taler om, hvordan Lasse er den første mand siden 1984, der læser til jordemoder, og hvordan han oplever sin rejse i et traditionelt kvindedomineret fag.Og vi dykker ned i de tanker, der opstår, når man nærmer sig afslutningen på sin uddannelse og skal tage ansvaret som jordemoder selv.
--------
49:30
--------
49:30
Mia fortæller om angst igennem sin graviditet
Rikke Farnum har inviteret Mia Schön i studiet.Mia har to børn på 4 og 6 år og oplevede at hun i sin anden graviditet pludselig kunne blive meget svimmel, have svært ved at se ordentligt og i det hele taget føle sig syg og helt ved siden af sig selv.Hun konsulterede sin egen læge flere gange og blev den ene gang sendt videre til hospitalet.Trods grundige undersøgelser fandt de ikke noget fokus og istedet blev det tydeligt for Mia, at de signaler hendes krop fortalte handlede om, at hun var stresset og kroppen reagerede på en måde, hun aldrig tidligere havde oplevet.
--------
33:59
--------
33:59
Stine Winther Mygind fortæller om sine graviditeter og fødsler og om hvor vigtigt det var for hende, at have en privat jordemoder.
I denne uges afsnit har jordemoder og sygeplejerske Rikke Farnum inviteret Stine Lykke Winther Mygind @stinewinthermygind i studiet.Stine arbejder til dagligt som direktør @oym.dk og @drugrebels og så laver hun også sin helt egen podcast: Os fra Venus🌸Stine er Gift med Julius og mor til to børn.Stine gik i begge graviditeter til jordemoder hos Rikke i Jordemoderhuset og de taler sammen om hendes graviditeter, de tanker og bekymringer der af og til ramte hende, om fødslerne som lod til at have rasende travlt og mange andre gode historier.Stine fortæller hvordan hun oplevede trygheden og det at have muligheden for at tale med en jordemoder, som det aller vigtigste at kunne læne sig ind i, når hun blev ramt af bekymring i sine graviditeter.
--------
39:36
--------
39:36
Freja fortæller om sine svære graviditeter, grundet cyster og PCO
I dagens afsnit har Jordemoder og sygeplejerske Rikke Farnum inviteret Freja i studiet. Freja blev i 1G opereret for en cyste og fik derefter en overraskende besked. Hun blev anbefalet at få børn meget tidligt, da hendes fertilitet med stor sandsynlighed, kun gik ned af bakke.I dagens afsnit taler vi om at hvordan det gik med planlægningen, fertiliteten, graviditeterne, nervøsiteten og hvordan Freja oplevede at få en efterfødselsreaktion og hvordan hun fandt ud af nogle svære måneder.