Hvordan beroliger man sit barn, når det bliver bange for kropslige symptomer og sygdomme? Hvornår skal man gå ind i bekymringerne og tale om dem, og hvornår skal man aflede barnet? Og hvor mange børn kæmper egentlig med svære sygdomsbekymringer? I dette afsnit taler Ditte med børne- og ungdomspsykiater og professor Charlotte Rask. OBS, der er er risiko for at det bliver lidt fagnørdet :-)
--------
41:40
9. At turde sige angsten imod
I dette afsnit taler vi om at vende sig ind i angsten istedetfor at flygte fra den. Det er når vi tør stå angsten igennem, at den får mindre magt. Vi kommer også rundt om hvordan værdier og tilfredshed med livet kan have en god virkning på angsten. Og så opdager Ditte en ting om Kasper hun ikke vidste.
--------
32:37
8. Hvad nu hvis? Spørgsmål fra lytterne.
Karina er bange for at overse en sygdom, hvis hun begynder at tænke “det er bare helbredsangsten”, og Mia er bange for at gå til lægen og få en dårlig besked efter at have fået et chok ved et tidligere besøg. Begge har skrevet ind med deres historie og spørgsmål, som mange med helbredsangst nok kan genkende.
--------
35:56
7. Stress og angstsymptomer
Mange med helbredsangst får en angstepisode i kølvandet på stress og belastning fx på jobbet. I dette afsnit har vi en gæst med, nemlig stresspsykologen Morten Vejs Willert, som til dagligt forsker, underviser i og behandler stress. I dette afsnit undersøger vi mulige sammenhænge mellem stress og angstsymptomer.
--------
40:25
6. Hvad sker der under et panik/angstanfald og hvad kan jeg gøre?
Hvad sker der helt konkret fysisk og psykisk under et angsanfald? I dette afsnit gennemgår vi det sympatiske og parasympatiske nervesystem, for at forstå hvad det er for nogle kropslige reaktioner de hver især udløser. Reaktioner som ofte vil blive fejltolket som symptomer af helbredsangsten. Vi taler om hvordan man kan komme ud af det akutte angsanfald, og så får vi også den korrekte definition på forskellen mellem et panik- og et angstanfald. Det er nemlig ikke det samme.
--------
32:52
Flere Sundhed & Fitness podcasts
Trendige Sundhed & Fitness podcasts
Om Hypokonder
Helbredsangst er en angst for at fejle eller kunne få en alvorlig sygdom. Den rammer årligt mere end 100.000 danskere. På trods af dens store udbredelse bliver der ikke talt ret meget lidelsen, og de fleste kæmper med den i stilhed. Det vil vi ændre på med denne podcastserie, hvor vi dykker ned i alle mulige aspekter af helbredsangsten. ‘Vi’ er Ditte Hoffmann Frydendal, psykolog, og har lavet en ph.d. om behandling af helbredsangst på Aarhus Universitetshospital, og Kasper Birch, der har personlige erfaringer med helbredsangst, og skrevet bogen: “Jeg er syg, men fejler ikke noget”. Vi elsker at nørde psykologi og sammenhængen mellem krop og psyke, og brænder for at dele vores viden med dig.Mange med helbredsangst kan være bange for at høre om angst, og beskæftige sig med den, i frygten for at forværre den. Vores erfaring er, at det modsatte gør sig gældende. Angst kan blive trigget af alting, måske også af denne podcast, men at genkende sig selv i andres fortællinger og erfaringer kan modsat give håb, læring og måske pege på nye veje ud af angsten.Følg os på insta: https://www.instagram.com/hypokonderpodcast/