Det Svenske Akademi er måske mest kendt for at uddele Nobelprisen i litteratur. Men Klubben af den svenske journalist Matilda Gustavsson fortæller en anden historie om seksuelle overgreb, magtmisbrug og fortielser. For Kvinfos direktør Henriette Laursen er det en bog, der virkelig fik hende til at forstå, hvordan magt og krænkelser hænger sammen, og hvordan de udspiller sig i et miljø, hvor magten er samlet på få hænder og mange arbejder under prekære forhold. Og derfor sætter hun bogen i Det feministiske bibliotek.
--------
34:12
Molly Mørch: Come as you are
Hvor ofte betyder det, at ens krop udviser tegn på at være tændt, at ens hoved også er med? Og hvordan ser det sammenfald ud for henholdsvis mænd og kvinder? Det findes der et venn-diagram over i Emily Nagoskis bog "Come as you are". Og det diagram har psykoterapeut Molly Mørch så ofte vist frem til par i hendes praksis, at Mollys eksemplar af Nagoskis bog af sig selv åbner på den side. For Molly Mørch er bogen nemlig en øjenåbner for hvordan vi kan forstå vores sexlyst, og hvorfor kvinders lyst er så kompliceret en størrelse. Og derfor sætter hun Come as you are i det feminisiske bibliotek.
--------
38:50
Elisa Lykke: Brænd alle mine breve
Det gipper i Elisa Lykke, når hun læser Alex Schumanns roman om hans mormor og morfars ægteskab. For den autoritære far med det store temperament kender hun alt for godt. Til gengæld læser hun resten af romanen som en hyldest til Karin, kvinden i midten, og et billede af en kvindekamp i sin vorden i en tid, hvor mændene ellers dominerer. Derfor sætter hun Brænd alle mine breve i det feministiske biblioetek.
--------
42:01
Genudsendelse: Benedikte Løje Nielsen om Sit eget værelse
Hvad betyder økonomisk frihed for kvinders mulighed for at udfolde sig? Alt mener Benedikte Løje Nielsen, der er forperson i Kvindeøkonomien. Og hun er ikke alene. For knapt 100 år siden holdt Virginia Woolf to forelæsninger på på Girton College og Newham College i Cambridge om kvinder og litteratur. Forelæsninger blev siden til bogen Sit eget værelse hvori Woolf forsætter sit undersøgelse af hvilke betingelser er nødvendige for skabelsen af kunstværker og litteratur: ”En kvinde må nødvendigvis have sine egne penge og sit eget værelse, hvis hun skal skrive litteratur…” skriver Woolf i bogen, og det gælder selvsagt også for andre ambitioner end de rent litterære: En kvinde må nødvendigivs have sine egne penge, hvis hun vil leve. Og derfor sætter Benedikte Løje Nielsen Woolfs bog i Det feministiske bibliotek.
--------
26:20
Genudsendelse: Rikke Østergaard om Tjenerindens fortælling
Sidste år var Rikke Østergaard bange. Bange fordi hun læste Margaret Atwoods dystopiske roman fra 1985 Tjenerindens fortælling og frygte, at bogens fremtidsverden, hvor kvinder er reduceret til fødemaskiner i et konservativt kristent USA med navnet Gilead, faktisk kunne blive til virkelighed. Siden fik USA en ny præsident og Rikkes frygt blev ikke mindre. Rikke satte bogen i Det feministiske bibliotek for at minde os om, at uvidenhed er uforskyldt, mens det er et valgt at lukke øjnene.
--------
29:59
Flere Kunst podcasts
Trendige Kunst podcasts
Om Det feministiske bibliotek
Hylderne i det feministiske bibliotek er fyldt med bøger om køn, normer og magt. Hver uge inviterer Karen Dich en feministisk læsehest til at tilføje en bog til biblioteket og spørger, hvor netop den bog bør have plads her.