I Den dybe tallerken går vi tæt på menneskets evne til at tænke nyt, få gode ideer og skabe opfindelser, der grundlæggende har ændret menneskehedens udvikling o...
Først skabte Gud mennesket, dagen efter opfandt mennesket selv penge. Sådan var det vist ikke helt, men evnen til at betale og handle har næsten altid været der. Men hvor og hvorfor blev penge opfundet, og hvilken betydning har det haft? Få opfindelser har så kontinuerligt præget vores liv fra oldtiden til i dag.Medvirkende: Michael Märcher, vurderingssagkyndig ved Bruun Rasmussen (tidligere Nationalbanken og Nationalmuseet) og Jakob Skaaning, cryptotrader.Produceret af Kiss Content for Vores Tid – Nationalmuseet og LOUD.
--------
27:49
E9. Gensplejsning og podning
Evnen til at splejse gener er måske den, der vil forandre vores historie mest de næste 100 år - men hvorfor? Og hvad er historien og forhistorien om en opfindelse, der først nu grundlæggende er ved at forandre vores liv? Genteknologien er allerede nu ved at løse overbefolkningen, den kan helbredde sygdomme og måske skal vi ikke være så bange for den.Medvirkende: Søren Johannes Sørensen, professor i mikrobiologi ved Københavns Universitet og Karsten Hansen, naturvejleder.Produceret af Kiss Content for Vores Tid – Nationalmuseet og LOUD.
--------
27:35
E8. Batteriet
Klimakrisen vil definere vores fremtid. Hvis den skal løses, er vi afhængige af batteriet. Men hvad er historien om det, der fik radioen til at spille og bilerne til at starte og forhåbentlig skal gøre verden grøn og ren? Vi går på jagt i fortiden og kigger ind i fremtiden, når vi fortæller historien om batteriet.Medvirkende: Tejs Vegge, professor ved DTU og Rune Kristensen Brostrup, postdoc og forsker ved DTU.Produceret af Kiss Content for Vores Tid – Nationalmuseet og LOUD.
--------
27:30
E7. Papir
I dag er alt stort set digitaliseret. Mange læser e-bøger og netaviser. Men man skal ikke undervurdere papirets betydning. Evnen til at trykke og på den måde sprede information var en kæmpe katalysator for vores samfunds historiske udvikling. Og så er de altså bare noget specielt ved at sidde noget, der er trykt mellem hænderne. I dette program dykker vi ned i papirets historie. Medvirkende: Ingelise Nielsen, lektor ved Kunstakademiets Konservatorskole og Line Jensen, kunstner og forfatter.Produceret af Kiss Content for Vores Tid – Nationalmuseet og LOUD.
--------
27:40
E6. Smartphone
I 2007 præsenterede Steve Jobs den første iPhone. Dermed startede en revolution, som i dag har gjort smartphonen til en integreret del af vores liv. Det er for mange blevet den vi siger godmorgen og godnat til. Vi bruger den til alt, og den har for alvor gjort mennesket mobilt. Få opfindelser har på så kort tid forandret verden. Men hvordan blev den til, og hvorfor er det egentlig, at den fuldstændig har forandret menneskets liv?Medvirkende: Martin Gerster Johansen, udstillingschef ved Enigma - Museum for post, tele og kommunikation og Astrid Thorsen, direktør i eget medierådgivningsbureau.Produceret af Kiss Content for Vores Tid – Nationalmuseet og LOUD.
I Den dybe tallerken går vi tæt på menneskets evne til at tænke nyt, få gode ideer og skabe opfindelser, der grundlæggende har ændret menneskehedens udvikling og liv. Vi bliver klogere på de opfindelserne og hører om, hvordan de blev til, hvordan de forandrede deres samtid, hvordan de ændrede menneskehedens udvikling, og hvad de betyder i dag. Produceret af Kiss Content for Vores Tid og LOUD.