Forestil dig, at du står i stævnen på en båd. Året er 1736. Morgendisen hænger lavt over Gudenåen, og langs bredderne ligger engene uforstyrrede hen – våde, vilde og vidtstrakte. Foran dig sidder en mand med en notesbog.
Navnet er Skipper Gylliam – sømand og kortlægger i kongens tjeneste. Hans opgave er både enkel og enormt omfattende: Han skal opmåle Gudenåen. Ikke for skønhedens skyld, men for fremtidens sejlads. Man håber nemlig at kunne transportere både fragt og værdifuldt tømmer ad åen.
I dette afsnit hører du om Skipper Gylliams store arbejde med de detaljerede kort, og du får et indblik i, hvordan de gamle kort i dag spiller en rolle i naturgenopretningsprojekter. Det er Silkeborg Kommune, der har taget initiativ til og finansieret jagten på de historiske kort.
Medvirkende: Peter Mouritsen, Silkeborg Arkiv. Nicolaj Thomassen, biolog og ansat i rådgivningsvirksomheden WSP. Journalist: Lene Grønborg Poulsen
--------
24:38
--------
24:38
Kampen om åen: Kan fortiden løse fremtidens problemer? (#1)
I dag oplever vi flere problemer langs Gudenåen, som tab af biodiversitet, oversvømmelser, forurening og klimaforandringer.
Podcastserien ”Kampen om åen” undersøger Gudenåens store, historiske transformationer og stiller spørgsmålet: Kan fortiden være med til at løse vores problemer i fremtiden?
I serien skal vi blandt andet studere Skipper Gylliams kort over Gudenåen fra 1700-tallet, sejle med den store pramfart, der regulerede og ændrede Gudenåens forløb radikalt i 1800-tallet, samt besøge middelalderens munke, der så åen som en ressource til mølledrift – ligesom mere moderne industri og dræning af området har ændret åen og landskabet omkring den for at skabe økonomisk udvikling.
Mange moderne genopretningsprojekter kigger i dag i gamle kort og på Gudenåens tidligere forløb for derved at genskabe et bedre liv for alle langs åen.
Medvirkende: Historiker og forfatter til bogen ”Gudenåens kulturhistorie”, Erik Hofmeister. Journalist: Lene Grønborg Poulsen
--------
22:20
--------
22:20
Vikingerne ved floden: På vej mod middelalderen (#7)
Hvad er det for nogle magtstrukturer, der er på spil i den sene vikingetid? I dette afsluttende podcastafsnit får du historien med udgangspunkt i stederne Enner og Tamdrup, der begge kan ses som særlige magtfulde pladser i sen vikingetid og tidlig middelalder.
De mange fund gør Enner spændende i sig selv, men det bliver i høj grad forstærket af nærheden til Tamdrup, hvor der var kongsgård samt dyrkning af den såkaldte Poppo-kult.
Medvirkende: Lars Pagh, Museum Horsens. Journalist: Lene Grønborg Poulsen
--------
24:58
--------
24:58
Vikingerne ved floden: Danmarkshistorien mejslet ind i sten (#6)
Langs Gudenåen finder vi en virkelig stor koncentration af runesten, og i det her afsnit ser vi nærmere på to af dem. Vi skal blandt andet med Benita Clemmensen fra Museum Østjylland til Langå, hvor flere sten uden tvivl har stået ved vandvejen langs Gudenåen.
Herudover tager Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg os med til byen Hørning, hvor vi både får en fortælling om runesten og ægte sladder fra vikingetiden.
Medvirkende: Benita Clemmensen, Museum Østjylland. Ejvind Hertz, Museum Skanderborg. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.
--------
28:15
--------
28:15
Vikingerne ved floden: Vikingernes veje (#5)
Vikingerne er kendt for deres store skibe, som bragte dem ud på verdenshavene, hvor de mødte andre kulturer og hentede skatte og skikke med hjem. Men når arkæologer undersøger områder inde i landet, så finder de også spor fra vikingernes hverdagsliv, og fra de veje de benyttede for at komme fra A til B herhjemme.
I afsnittet her er vi med Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg på tur for at blive klogere på, hvordan vikingerne bevægede sig i landskabet i nærheden af Gudenåen. Og så skal vi også til Sejs snævringen i selskab med Kirsten Nelleman Nielsen fra Museum Silkeborg.
Medvirkende: Ejvind Hertz, Museum Skanderborg. Kirsten Nelleman Nielsen fra Museum Silkeborg. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.
--------
20:00
--------
20:00
Flere Historie podcasts
Trendige Historie podcasts
Om Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen
Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen er en kulturhistorisk podcast, der tager dig med fra Gudenåens udspring ved Tinnet Krat og hele vejen op gennem Jylland, indtil Gudenåen løber ud i Randers Fjord. Undervejs fortæller eksperter fra otte Østjyske museer historier om alt fra jernalderfolk, moselig og middelaldermunke til ingeniører med store idéer og nutidens kanosejlere. Gudenåen har altid været kilde til liv.