HEKSEN. Symbolet på ALT dét, kvinder helst ikke måtte være for patriarkatet, forenet i ét symbol.Seksuelt aktiv. Barnløs. Grim. Gammel. Menneskelig.I starten var heksen ondskaben, der havde taget plads i enmenneskekrop. Siden har heksen som symbol været alt fra de hæslige, gamle, onde kvinder og det billigste kostume i fætter BR til en smuk, modig, seksuelt æggende, uskyldig Jeanned’Arc eller en feministisk kamp figur.I kunsten tager Heksen alle disse former og gennem fremstillingen af hekse-symbolet, kan vi læse datidens kvindesyn hele vejen op gennem historien.I det her afsnit dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i HEKSEN og vi bliver klogere på alt omkring sagnfiguren, lige fra de historiske hekseforfølgelser til fascinationen af heksen som feministisk ikon sammen med cand.mag og kunsthistoriker, Sofie Bové.
--------
1:49:23
Kvinder x Musikbranchen
10. juni 2024 holder en hel branche vejret. I mere end to år
har DR været i gang med en dokumentar, hvor en række kvindelige musikere står frem og fortæller om sexisme i en stort set komplet mandsdomineret musikbranche.
Men hvorfor sidder mændene stadig så hårdt på alle lag af den professionelle musikbranche, når der er lige så mange piger som drenge blandt børnene på vores
musikskoler? Hvornår falder pigerne fra og hvorfor vender de aldrig siden tilbage og indtager halvdelen af den professionelle branche?
Som så mange andre dele af vores samfund, er musikkens verden selvfølgelig også et produkt af det patriarkat, vi har haft i årtusinder. I afsnittet dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i statistik og forskning om, hvordan efterslæbet stadig gør sig yderst gældende i musikbranchen sammen med Kat Stephie, der har oplevet det på egen krop.
--------
1:13:25
Underlivet under lup
Få ting ved den menneskelige biologi er så underbelyst, tabubelagt, latterligjort, og udskammet ved sin blotte natur, som det kvindelige underliv. Fordi kvinders underliv ikke har matchet lægestandens køn de sidste mange århundreder. Lige siden patriarket kastede vis-kvinderne på bålet og insisterede på, at kun mænd måtte bestride videnskaberne.
Én ting er, hvor lidt der stadig er forsket i kvindesygdomme og kvinders underliv. Noget andet er, hvor langt bagud
vi er med at få den nyeste viden ud til kvinderne, nu hvor den begydner at være her.
Det problem tager vært, Henriette Tybjerg, livtag med i
afsnittet sammen med gæst, Stephanie von d’Ahé Grau. hun er sygeplejerske, certificeret i vaginal mikrobiotika og vaginalsundhed, naturopat og doula.
Når I har lyttet til afsnittet vil I være langt klogere på den komplekse verden af det vaginale mikrobiota og det kvindelige underlivs bakterieflora, på fornavn med en
lang række underlivssygdomme og vide hvordan I kan pleje jeres underliv, for at undgå ubalancer. I vil være langt bedre klædt på så I kan insistere på ALDRIG nogensinde at skulle bide tænderne sammen igen og leve med et underliv, der føles bare end my mindre end i perfekt balance.
--------
1:07:12
Partnervold og en forudsigelig forbrydelse
”Vold er det ekstreme udtryk for det patriarkalske
klassesamfunds undertrykkelse af kvinder.” Sådan står der på Danners hjemmeside. Men hvorfor er vold i partnerforhold stadig så udbredt?
Volden er for de fleste en del af en magtmekanisme. I følge statistikkerne - Mandens kontrol over kvinden - Patriarkatets magthierarki ført helt ned i de private og intime relationer, og det er langt mere udbredt, end de fleste tror.
I det her afsnit dykker vært, Henriette Tybjerg, og direktøren for Danner, Mette Marie Yde, ned i mekanismerne omkring partnervold. Vi lærer, hvordan partnerdrab slet ikke er så uforudsigeligt og pludselig en affektionshandling, og vi bliver klogere på, hvordan vi kan genkende forskellige røde flag, der kan indikere vold i et parforhold.
Forhåbentlig kan udbredelsen af den her viden være med til at afstigmatisere ofrene og få flere til at turde stille spørgsmål og gribe ind, så flere kan hjælpes ud af volden.
--------
1:08:36
Kunstens uønskede kvinder
I århundreder har kvinder været holdt udenfor kunstens hellige haller. Men hvad er vi mon er gået glip af, ved ikke at have fået kvinders tolkning af verden bevaret gennem kunsten? Igen bliver det kun mandens blik på verden og valg af, hvad der har været værdigt at male, som vi har kunnet basere vores verdensopfattelse og selvforståelse på gennem tiderne. Hvad havde det mon gjort ved kvinder, eksempelvis at kunne se andre kvinder portrætteret stærke og egenrådige og fri for at "please the male gaze"?I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg ned i den for mange ukendte viden om kunstens uønskede kvinder sammen med kunsthistoriker, kunstanmelder og forfatter, Eva Pohl, der har skrevet de mange dygtige, danske, kvindelige kunstnere fra 1600-tallet til i dag frem i lyset med hendes bog “Gennembrud”.Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/arven-efter-eva--5893373/support.
--------
1:07:48
Flere Samfund & Kultur podcasts
Trendige Samfund & Kultur podcasts
Om Arven efter Eva
EN VIDENSPODCAST OM PATRIARKATETS EFTERSLÆBArven efter Eva dykker ned i nutidens efterslæb fra patriarkatet og i alt den viden, patriarkatet ikke ville have, at vi kendte. Fordi viden er magt og tiden er inde til, at vi deler den.Et par årtusinder med patriarkalske samfundsstrukturer, det sætter sine spor.Det farver stadig vores kultur, sprog, undervisningspensum, sexvaner, lønforhold – you name it.Det efterslæb, kalder podcastvært og producent, Henriette Tybjerg, for Arven efter Eva, og det er dét, vi skal blive klogere på ved at dykke ned i forskellige emner sammen med en række forskere og eksperter. Hvad gør det eksempelvis ved os som hele mennesker, at det maskuline har været favoriseret og det feminine gemt væk, underkendt og tabuiseret gennem årtusinder?Hvorfor fortælles vi ikke om alle styrkerne og de vindinger, der er ved at kende alle aspekter af den kvindelige cyklus?Hvorfor vandt patriarkatet frem og hvad har det gjort ved vores samfunds spilleregler, at gudinderne skulle dø og monoteismen vandt frem og har hersket i årtusinder?Der er så mange skyggesider fra patriarkatet, der trænger til at blive belyst, og så meget smuk og magtfuld viden om kvindekønnet, som ikke er blevet tilstrækkeligt formidlet. Men nu er vi godt inde i det 21 århundrede, og så skal det være løgn.Lad os blive klogere sammen og tage den magtfulde viden tilbage afsnit for afsnit.Følg podcasten på instagramprofilerne @henriette.tybjerg og @arveneftereva samt på tiktok @henriettetybjergBecome a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/arven-efter-eva--5893373/support.