Klima er blevet Big Business, og de vigtigste ryk drives ofte frem af erhvervsliv, entreprenører og finansfolk. Men er det muligt at tjene både Moder Jord og us...
Grønlands undergrund rummer massive rigdomme. Ikke mindst de sjældne jordarter og råstoffer, der er desperat brug for i den grønne omstilling. Og dét har den kommende præsident i USA, Donald Trump, fået færden af. Hans kommende nationale sikkerhedsrådgiver forklarer den seneste uges virak på enkel vis: "Det handler om kritiske råstoffer. Det handler om naturressourcer". Men hvor stort er potentialet reelt? Er der rigdomme nok gemt i grundfjeldet til at kunne gøre Grønland økonomisk selvbærende? Hvad kan blive det nye og allerstørste grønne erhvervseventyr?
Gæster: Minik Rosing, professor i geologi ved Københavns Universitet + Jakob Kløve Kleiding, chefkonsulent i GEUS, Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland + Stefan Bernstein, direktør for GreenRoc Strategic Minerals + Oskar Dahlin fra Lærlinge for Bæredygtighed + Klara Sørensen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
--------
54:01
Tilbage på støtten
Europa sakker for alvor bagud i den grønne omstilling. Særligt USA trækker fra. Men hvad er svaret? Ja, budskabet fra den danske regering er øget statsstøtte. Efter at have været afskrevet som et planøkonomisk levn fra en fejlslagen fortid, er det pludselig blevet populært at foreslå, at der investeres skattekroner direkte i udvalgte energi- og klimaselskaber. Hvordan kan og skal det dog komme til at fungere? Og hvad er der ellers i vente i 2025?
Gæster: Christian Ibsen, direktør for Concito + Linea Søgaard-Lidell, klimaordfører for Venstre + Nadia Gullestrup, Gaia - Unge for et grønt erhvervsliv + Jakob Martini, klimaredaktør på Finans.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
--------
54:04
Det døde vand
Livet under overfladen er stort set elimineret i Danmark: Kvælende udledninger, iltsvind og overfiskning har forårsaget, at havbunden de fleste steder ligger gold og udpint hen. Men står havmiljøet trods alt stadig til at kunne reddes? Er det ligefrem muligt at udvikle fornuftige forretningsmodeller, der både kan tjene penge og løse nogle af havets gispende problemer? Eller er der ikke andre overlevelsesstrategier tilbage end at udlægge det meste af havbunden til marine naturnationalparker? Hør samtale mellem investor Jacob Jelsing, iværksætter Kathryn Larsen, forskningsleder Lone Thybo Mouritsen og seniorrådgiver ved GEUS Jørgen Overgaard Leth. Hvad er mulighederne for, at livet genopstår i det døde, danske vand?
Gæster: Jacob Jelsing, stifter af Gubra - Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder på Kattegatcenteret i Grenaa - Jørgen Overgaard Leth, seniorrådgiver ved GEUS - Kathryn Larsen, direktør for ReefCircular.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
--------
54:23
Blå trepart
Vandet vælter ned - og vandet står op af jorden. Klimaforandringerne er ikke længere blot en abstrakt fremtid, men sker lige nu og her i Danmark: I løbet af 2024 har risikoen for oversvømmelser fået alarmlamperne til at blinke, særligt i de mest udsatte kystbyer, hvor omkostningerne til skader kan blive gigantiske. En ny rapport opgør regningen til at beskytte os mod de mest påtrængende klimaforandringer til 400 mia. kr. Hvem skal betale? Hvordan skal vi bo og leve, når vandet kommer strømmende - som en anden syndflod? Hør samtale mellem tre centrale kvinder i debatten: DTU-professor Kirsten Halsnæs, som har lavet rapporten, formand for Det Konservative Folkeparti Mona Juul, som har sat dagsordenen på Christiansborg og landskabsarkitekt og kreativ direktør på tegnestuen Schønherr Rikke Juul Gram, som har løsninger til et helt nyt Danmark.
Gæster: Mona Juul, formand for Det Konservative Folkeparti - Rikke Juul Gram, landskabsarkitekt og kreativ direktør på tegnestuen Schønherr - Kirsten Halsnæs, professor i klimaøkonomi ved Danmarks Tekniske Universitet.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
--------
54:30
Mørkeblik
Fænomenet kaldes for 'dunkelflaute' på tysk, og beskriver den langt fra ualmindelige situation, hvor det ikke blæser i vintermørket, og hverken vindmøller eller solceller derfor leverer strøm. Det nye er blot, at strømforsyningen er blevet så afhængig af netop vind og sol, at det straks sætter sig i rekordhøje elpriser. Finansanalytikeren Andreas Steno, som er direktør for Steno Research og chief investment officer i Asgard-Steno Global Macro Hedge Fund, er alt andet imponeret af dansk og nordeuropæisk energipolitik. Men hvad er modsvaret? Hvad er det for energityper, der bør investeres i? Hør også om impact-investeringer og green-speak.
Gæster: Andreas Steno, direktør for Steno Research og chief investment officer i Asgard-Steno Global Macro Hedge Fund - Ulrik Fonsmark Andreasen, managing partner his IMPACT Partners Nordic + formand for Aktive Ejeres Impact-komité - Torsten Gejl, klimaordfører og politisk ordfører for Alternativet
Vært: Lars Trier Mogensen
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
Klima er blevet Big Business, og de vigtigste ryk drives ofte frem af erhvervsliv, entreprenører og finansfolk. Men er det muligt at tjene både Moder Jord og ussel mammon? Leverer virksomhederne også reelt smæk for skillingen, eller ender det for ofte med varm luft og endnu en tur i den grønne vaskemaskine? Hvordan balancerer det hele med biodiversitetens bundlinje, en presset natur, gispende fjorde, politiske studehandler og geopolitisk tumult?
I programmet og podcasten går vært Lars Trier Mogensen på nysgerrig jagt i krydsfeltet mellem global opvarmning og kolde kontanter og undersøger, om markedet virkelig kan levere de grønne løsninger, politikerne nøler med.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.