Verden til forskel er en podcast fra DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier. DIIS er en uafhængig, statslig forskningsinstitution, der udfører og komm...
Marie Kolling er seniorforsker og antropolog og forsker i gæld. I august måned var hun på feltarbejde i Brasilien de to millionbyer São Paulo og Salvador på Brasiliens østkyst. I Salvador er Marie Kolling kommet i et bestemt område i udkanten af byen med jævne mellemrum siden 2013.
På de 11 år har en international dagsorden om finansiel inklusion af fattige mennesker vundet genklang i hele verden. Store internationale organisationer som Verdensbanken, IMF og FN bakker op om den dagsorden, og den har også vundet indpas i Brasilien. I samme periode er der sket en kæmpe udvikling i gælden blandt de kvinder, Marie Kolling har fulgt i alle årene.
Medvirkende: Seniorforsker Marie Kolling
Tilrettelæggelse og vært: Marie Barse
Klip og lyddesign: Peter Krogh Andersen
--------
26:00
Afghanistanudredning: Derfor genvandt Taleban magten
I 2021 trak Vesten sig endegyldigt ud af Afghanistan, og allerede inden vi havde forladt landet var Taleban på vej mod Kabul. I dag er det igen det fundamentalistisk kvindeundertrykkende Taleban, der har magten over landet.
Hvordan kunne det ske efter 20 års krig og en massiv international indsats, som skulle forhindre lige præcis det?
Det har et hold forskere siden 2021 arbejdet på af finde svar på. Forskergruppen har været ledet af seniorforsker Mona Kanwal Sheikh.
I denne podcast fremlægger hun deres resultater og forklarer, hvordan de gennem to års grundig kulegravning af forskningslitteratur, erfaringsopsamlinger og amerikanske arkiver, er kommet frem til et svar på det spørgsmål et bredt flertal i Folketinget stillede dem i november 2021:
Hvorfor genvandt Taleban magten i Afghanistan?
Medvirkende: seniorforsker og forskningsleder Mona Kanwal Sheikh
Tilrettelæggelse og klip: Marie Barse & Anne Blaabjerg Nielsen
Vært: Marie Barse
--------
30:12
Fire scenarier for Ukraine-krigen efter USA’s præsidentvalg
Trump har flere gange sagt, at han vil afslutte krigen på en dag. Hvordan vil han gøre det? Og hvad vil det i så fald koste Ukraine? Valget af amerikansk præsident vil få enorm betydning for krigen i Ukraine. Med en samlet våbenbistand på 50 milliarder dollars er USA det land, der har givet mest til Ukraine. Samtidig er det USA, der koordinerer bistanden og afgør, hvordan våbnene må bruges af Ukraine.
Dermed vil USA’s tilgang til krigen også være afgørende for udfaldet. Kamala Harris vil med stor sandsynlighed videreføre Joe Bidens Ukraine-politik, men vil også skulle forholde sig til dalende opbakning i befolkningen til USA’s fortsatte støtte. Omvendt kan vi med Trump forvente en ganske anden tilgang.
I denne podcast tegner seniorforsker Rasmus Sinding Søndergaard fire scenarier for, hvordan USA’s tilgang til Ukraine kan se du efter valget 5. november.
Vi har lånt klip fra Channel 4 News og Reuters
Medvirkende: Seniorforsker Rasmus Sinding Søndergaard
Tilrettelæggelse og vært: Marie Barse
--------
24:38
Tre scenarier for USA’s Kina-politik efter valget
Uanset hvem der vinder valget i USA, vil den intense konkurrence med Kina fortsætte. Kina er den eneste supermagt, der er stærk nok til at udfordre USA og den verdensorden, amerikanerne har forsøgt at bygge op siden 2. Verdenskrig. Og det vil de amerikanske ledere gøre næsten alt for at undgå.
Alligevel vil der være kæmpe forskel på, hvordan forholdet til Kina kan udvikle sig, alt efter om Kamala Harris eller Donald Trump sætter sig for bordenden i Det Hvide Hus efter den 5. november.
I denne podcast tegner vi tre scenarier – fra stærk rivalisering til decideret kold krigslignende tilstande.
Vi har lånt klip fra Reuter og Bloomberg Originals.
Medvirkende: seniorforsker Andreas Bøje Forsby
Tilrettelæggelse, vært og klip: Marie Barse
--------
29:01
Historien om FN's fredsmissioner. Episode 2: Smidt ud af Mali
I juni 2023 holder FNs Sikkerhedsråd et møde med ét punkt på dagsordenen. Situationen i Mali. Det er ti år siden FN sendte en mission til landet. Den nuværende leder af missionen kommer med sin redegørelse. Bagefter giver forskellige medlemslande deres besyv med.
Til sidst får den maliske udenrigsminister Abdoulaye Diop ordet og lader bomben falde: MINUSMA, som missionen hedder, har slået fejl. Og ikke nok med det; den er blevet en del af problemet ved at give næring til spændinger i de maliske lokalsamfund. Siger han.
To uger senere beslutter Sikkerhedsrådet at lukke missionen i Mali, og FN’s fredsmissioner står endnu engang ved en skillevej.
Det her er andet afsnit i serien om FN’s fredsmissioner. Sidst forlod vi de blå hjelme i tiden lige efter 11. september, hvor troen på at fred, demokrati og menneskerettigheder kunne udbredes med fredelige midler, havde lidt et alvorligt knæk. Denne gang undersøger vi sammen med seniorforsker Peter Albrecht, hvad der skete de næste 20 år, og hvor det efterlader os i dag.
Medvirkende: Seniorforsker Peter Albrecht
Vært, tilrettelæggelse, klip og lyd: Anne Blaabjerg
Vi har brugt klip fra FN, France 24 English, Al Jazeera English, Channel 4 News og Pixabay
Verden til forskel er en podcast fra DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier. DIIS er en uafhængig, statslig forskningsinstitution, der udfører og kommunikerer forskning inden for globalisering, sikkerhed, udvikling og udenrigspolitik. Verden til forskel præsenterer aktuel forskning inden for disse emner.