Powered by RND
Lyt til Brændende Bøger i appen
Lyt til Brændende Bøger i appen
(2.537)(250.190)
Gem station
Vækkeur
Sleeptimer
Gem station
Vækkeur
Sleeptimer
StartsidePodcastsKunst
Brændende Bøger

Brændende Bøger

Podcast Brændende Bøger
Podcast Brændende Bøger

Brændende Bøger

24syv
Tilføj
Litteratur skal ikke være skøn. Litteratur skal være beskidt, mærkelig og farlig. Litteratur skal forandre verden. Fra Pippi Langstrømpes oprør mod de voksne og...
Mere
Litteratur skal ikke være skøn. Litteratur skal være beskidt, mærkelig og farlig. Litteratur skal forandre verden. Fra Pippi Langstrømpes oprør mod de voksne og...
Mere

Tilgængelige episoder

5 af 37
  • Døde Sjæle
    Alene titlen var for meget. Sjæle eksisterer ifølge kirken for evigt, så hvorfor skulle den russisk-ukrainske forfatter Nikolaj Gogol få lov til at trykke en bog om en mand, der handler med døde sjæle — et andet ord for afdøde slaver.I Gogol’s ufærdige mesterværk, “Døde Sjæle” fra 1842, ankommer Pavel Ivanovitj Tjitjikov til provinsbyen N.. Snart begynder han at opsøge alle godsejerne i nærheden, for at købe de af deres stavnsbundne bønder, som er døde siden den sidste skatteoptælling.Men hvorfor vil ønsker han overhovedet at opkøbe døde slaver? Er der en grund til at Gogol sammenlignede sin fortælling om livet i Ruslands provins med helvedet? Og hvorfor brændte han den anden del af sin planlagte triologi, inden han sultede sig selv ihjel en uge senere?I dagens afsnit af “Brændende Bøger” rejser vi sammen med forlagschef på Gyldendal, Simon Pasternak, og bogens ironiske fortæller langt ud i den russiske provins, start 1800-tallet, for dér at møde et galleri af nærige, forfængelige, smålige, grove, voldelige, løgnagtige, alkoholiserede og direkte amoralske karakterer. En vidunderlig morsom satire over den russiske folkesjæl, når den viser sig fra sin grimmeste side.
    28.9.2023
    53:03
  • "Please, sir, I want some more"
    En af de mest kendte scener i den engelske forfatter Charles Dickens forfatterskab er, da den 9-årige Oliver Twist, opvokset i et såkaldt workhouse, rejser sig op efter at have spist sit sparsomme måltid og siger: “Please, sir, I want some more”.Hans spørgsmål vækker en enorm vrede, for hvordan kan man som et fattigt og forældreløst barn tillade sig at bede om mere, når staten allerede tager sig af en?Ønsket om en forbedret tilværelse og viljen til at række ud efter den, delte Oliver med sin forfatter, Charles Dickens. I bøger som “Oliver Twist”, “David Copperfield”, “Store forventninger” og “Bleak House” løber en syleskarp kritik af de mest problematiske sociale forhold i det engelske samfund. Med beskrivelserne af børnearbejde, vold, sygehusvæsenet og det pilrådne juridiske system, chokerede han ikke kun sin samtid, men ændrede faktisk lovgivningen til det bedre.Lyt med, når vi sammen med formanden for Dickens Selskabet i Danmark, Lise Lotte Frederiksen, snakker om en paradoksal og verdenskendt forfatter; om drabelige og pilrådne institutioner; korrupte sagfører; Londons tåge; social ulighed i både fortiden og nutidens England, og om hvordan Dickens forbedrede sociale vilkår med sin litteratur.
    21.9.2023
    54:08
  • On the Road
    Ifølge legenden tapede den amerikanske forfatter Jack Kerouac i april 1951 en masse papirer sammen, indtil de udgjorde en 37 meter lang rulle. Så satte han dem i sin skrivemaskine og skrev på kun 3 uger en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige romaner på 320 sider, romanen “On the Road.” I bogen findes der ingen afsnit, intet linjeskift, kun én sammenhængende mur af tekst, som inkluderer stavefejl, skrig, jazz og fart omsat til skrift. Kort fortalt er det historien om Jack og hans venner, heriblandt den vilde og ikoniske Neal Cassady, som farer frem og tilbage over USA, fra østkysten til vestkysten og tilbage igen. De kan ikke selv forklare hvorfor, de ved kun, at ikke føler sig til rette i efterkrigstidens USA, og må ud på vejen for at lede efter svar. Lyt med, når vi sammen med Lasse Yde Hegnet taler om den ultimative roadroman, der inspirerede musikere, forfattere og hele hippiebevægelsen. Når vi spørger hvorfor Kerouac måtte opfinde et ny sprog og skrivestil med plads til jazz, improvisation og fart; hvem beat-generation var, og hvorfor “On the Road” var for voldsom til at blive udgivet i sin originale form.
    14.9.2023
    52:45
  • Krigens poesi
    I Ukraines krig mod Rusland kæmpes der også med kultur og kunst. Mens Rusland har postet milliarder af rubler i kulturen, er poesien blevet en udbredt måde at dele krigserfaringer på i den ukrainske befolkning. Mens en hjemmeside har indsamlet over 30.000 digte skrevet af almindelige mennesker, findes også historien om Pavlo Vysjebaba - digter og korporal ved fronten - som læser op for soldaterne for at styrke sammenholdet.Samtidig er flere forfattere og digtere på Ruslands formodede liste over folk, der skal likvideres. De ved godt nemlig godt, hvilken magt og rolle poesien har spillet gennem flere århundreder for Ukraines uafhængighed.I dagens afsnit af “Brændende Bøger” taler vi med journalisten Andrey Kazankov og forsker i russisk desinformation og propaganda, Valentyna Shapovalova, om poesien som hjælp, magtværktøj og modstandskraft.
    7.9.2023
    54:11
  • Hvordan blev Tolkien den moderne fantasy-genres fader?
    Lørdag d. 2 september 2023 er det præcis 50 år siden at den engelske forfatter, John Ronald Reuel Tolkien, døde. Siden dengang er der ikke kun udkommet talrige posthume historier fra hans hånd, men også et mindre hav af akademiske afhandlinger, fan-fiction, film og tv-serier, som bliver ved med at opretteholde Tolkiens ry som faderen af fantasy-genren. Men hvad er det ved historierne om hobbitterne, der udøver så stærk en tiltrækningskraft på os? Hvor fandt Tolkien inspirationen til sit ekstremt detaljerede univers? Hvorfor dyrkede hippierne ham som en kultleder, og hvordan har hans få bøger påvirket vores populærkultur? Lyt med, når vi sammen med forfatter og oversætter Jakob Levinsen går i dybden med et af mest ambitiøse, paradoksale og indflydelsesrige forfatterskaber, og spørger, hvorfor det for altid har ændret vores syn på litteraturen.
    31.8.2023
    53:41

Flere Kunst podcasts

Om Brændende Bøger

Litteratur skal ikke være skøn. Litteratur skal være beskidt, mærkelig og farlig. Litteratur skal forandre verden. Fra Pippi Langstrømpes oprør mod de voksne og Harry Potters genfortrylning af verden — over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske læsere og kompromisløse forfattere læser og taler om de Brændende Bøger.
Podcast-websted

Lyt til Brændende Bøger, Skønlitteratur og mange andre stationer fra hele verden med app'en radio.dk.

Brændende Bøger

Brændende Bøger

Download nu gratis, og lyt nemt til radio.

Google Play StoreApp Store

Brændende Bøger: Podcasts i samme familie