Powered by RND
Lyt til Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden i appen
Lyt til Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden i appen
(2.537)(250.190)
Gem station
Vækkeur
Sleeptimer
Gem station
Vækkeur
Sleeptimer
StartsidePodcastsVidenskab
Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Podcast Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden
Podcast Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Medicinsk Museion
Tilføj
Lyt med på en svimlende fortælling om menneskets samliv med mikroberne. Gennem reportager, interviews og lydkunst guider dine værter Marie Chimwemwe Degnbol og ...
Mere
Lyt med på en svimlende fortælling om menneskets samliv med mikroberne. Gennem reportager, interviews og lydkunst guider dine værter Marie Chimwemwe Degnbol og ...
Mere

Tilgængelige episoder

4 af 4
  • #4 Se mikroberne!
    Noget af det mærkeligste ved mikroberne er, at de på en gang er meget magtfulde og helt usynlige. Men der er faktisk masser af mennesker som forsøger at gøre dem synlige. I dette afsnit undersøger vi, hvordan de bittesmå liv bliver afbildet. Forskere har udviklet flere teknologier til at gøre mikrobernes gøren og laden synlig, mens kunstnere fortolker deres verdener i lyd og billeder. Aviser og blade prøver at lave enkel grafik, når læserne skal forstå sammenhængen mellem mennesker og bakterier. Man siger, at et billede siger mere end 1000 ord, så nu undersøger podcasten, hvordan afbildninger af mikrober påvirker vores forhold til dem? Vi besøger videnskabshistoriker Karin Tybjerg på Medicinsk Museion, som viser os tidlig mikroskopteknologi. Forsker Louise Whiteley fortæller om, hvordan hverdagens billeder af mikrober påvirker vores forestillinger om de små liv, mens kunsterduoen Baum & Leahy inviterer på mikrobemeditation. Læge, Trine Nielsen, skildrer, hvordan ny DNA-teknologi skaber data-kaos for forskerne og så hører vi en masse stemmer om deres personlige forhold til kroppens mikrober. Værterne Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup tegner det store billede mellem indslagene.   Bag podcasten Podcastserien er udgivet af Medicinsk Museion og støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind” og Novo Exellence centeret Center for Basic Metabolic Research Københavns Universitet. Produktion, tilrettelæggelse, manuskript, klip, lyddesign og værtsskab af Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup. Musik af Andreas Markus. Lydkunst af Tine Friis og Eduardo Abrantes. Baum & Leahy, Sofie Birch og Maria Brænder. Mastereret af Nikolaj Dalsgård. Grafik af Tirsdag Ohrt.   Medvirkende Lektor og videnskabshistoriker, Karin Tybjerg Lektor i videnskabskommunikation, Louise Whiteley Kunstnerduoen, Baum & Leahy PhD og læge, Trine Nielsen
    8.9.2022
    56:18
  • # 3 Fødselsdagsgaven fra mor
    Måske tænker du ikke så meget over det som nybagt forælder. Men en god del af børnepasning handler om at holde børn væk fra dårlige mikrober og udsætte dem for de gode. Fx når vi skolder sutteflasker, tørrer snotnæser eller hælder en portion ymer op. I dette afsnit undersøger vi, hvordan bakterielivet påvirker os som forældre. Vi hører Professor Oluf Borbye Pedersen fortælle om, hvordan bakterier arves og udveksles fra mor til barn. Stine Lindberg fortæller, hvordan hun lavede en DIY vaginalpodning på sit nyfødte barn, og vi overvejer, hvordan trends som både vaginalpodninger og d-dråber med probiotika påvirker vores måde at være forældre på. Et par nybagte mødre fortæller om dagligdagens kvaler med at holde mikrober og børn adskilt. Sidst er der et feministisk indspark af  forfatter Ida Marie Hede, der  gentænker kernefamilien som et myldrende økosystem.  Værterne Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup sørger for, at alle indslag nedkommer både nænsomt og kyndigt. Bag podcasten Podcastserien er udgivet af Medicinsk Museion og støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind” og Novo Exellence centeret Center for Basic Metabolic Research Københavns Universitet. Produktion, tilrettelæggelse, manuskript, klip, lyddesign og værtsskab af Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup. Musik af Andreas Markus. Lydkunst af Tine Friis og Eduardo Abrantes. Baum & Leahy, Sofie Birch og Maria Brænder. Mastereret af Nikolaj Dalsgård. Grafik af Tirsdag Ohrt. Medvirkende Historiker og filosof Adam Bencard Mikrobiomforsker Ole Borbye Pedersen Konsulent og mor til kejserfødt: Stine Lindberg Forfatter Ida Marie Hede Mødre Lene og Maria
    1.9.2022
    56:57
  • # 2 Et femstjernet hotel for mikrober
    Menneskekroppen er hjem for milliarder af mikrober. De fleste hjælper os med at holde os sunde og raske, mens nogle få kan være dødbringende. I dette afsnit undersøger podcasten Bakteriekultur, hvilken betydning mikrobiomforskningen har for vores forståelse af bakterier og sundhed. Lyt med når Adam Bencard fra Medicinsk Museion fortæller om udviklingen i vores forhold til mikroberne gennem de sidste 200 år, og professor Oluf Borbye Pedersen beretter, hvordan forskning i især tarmens mikrober de sidste 20 år har vendt op og ned på forestillingerne om sundhed og bakterier. Forsker Joana Formosinho fortæller om sine ideer til mikrobevenlige hospitaler direkte fra foyeren på Rigshospitalet, mens diætist og alternativ behandler Adina Bier slår et slag for sammenhængen mellem en god fordøjelse og en god sindstilstand. Psykolog Tine Friis fortæller om vigtigheden af at have et sprog for de følelser, der sidder i maven. Værterne Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup bringer dig rundt i den fagre nye sundhedsverden. Bag podcasten Podcastserien er udgivet af Medicinsk Museion og støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind” og Novo Exellence centeret Center for Basic Metabolic Research Københavns Universitet. Produktion, tilrettelæggelse, manuskript, klip, lyddesign og værtsskab af Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup. Musik af Andreas Markus. Lydkunst af Tine Friis og Eduardo Abrantes. Baum & Leahy, Sofie Birch og Maria Brænder. Mastereret af Nikolaj Dalsgård. Grafik af Tirsdag Ohrt. Medvirkende Historiker og filosof Adam Bencard Mikrobiomforsker Ole Borbye Pedersen Biolog interdisciplinær forsker Joana Formosinho Forsker og psykolog Tine Friis Diætist og alternative behandler Adina Bier
    25.8.2022
    1:06:10
  • #1 En mundfuld mikrober
    Surdejsbrød, yoghurt, øl og spegepølse - mikroberne arbejder, når der skal laves mad til os mennesker. Processen kaldes fermentering og her bruger mennesker aktivt mikrober til at gøre maden holdbar og give den smag. Dette første afsnit handler om, hvordan fermenteret mad påvirker vores daglige liv, men også hvordan fermentering bliver brugt i politiske bevægelser mod et – måske – mere bæredygtigt fødevaremarked. Hør fødevareetnolog Andrea Wiszmeg fortælle, hvordan fermentering er en madtrend i tiden, selvom traditionerne med at styre mikroberne for at få maden til at holde sig går langt tilbage. Tidligere NOMA-kok David Zilber fortæller om  fødevarekemi og fødevarekriser, mens fermenteringsaktivisten Ask Katleff håber på en  fødevarerevolution. Pescetar Andreas Marcus og lektor Karin Tybjerg beretter om kostomlægning, surdej og følelser fra deres daglige køkkener. Værterne Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup guider dig igennem buffeten af indslag.    Bag podcasten Podcastserien er udgivet af Medicinsk Museion og støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind” og Novo Exellence centeret Center for Basic Metabolic Research Københavns Universitet. Produktion, tilrettelæggelse, manuskript, klip, lyddesign og værtsskab af Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup. Musik af Andreas Markus. Lydkunst af Tine Friis og Eduardo Abrantes. Baum & Leahy, Sofie Birch og Maria Brænder. Mastereret af Nikolaj Dalsgård. Grafik af Tirsdag Ohrt.   Medvirkende Lektor og surdejsindehaver: Karin Tybjerg Fødevareetnolog: Andrea Wiszmeg Musiker og pescetar: Andreas Markus Kok: David Zilber Fermenteringsaktivist: Ask Katzeff
    18.7.2022
    52:18

Flere Videnskab podcasts

Om Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Lyt med på en svimlende fortælling om menneskets samliv med mikroberne. Gennem reportager, interviews og lydkunst guider dine værter Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup dig rundt i vores samliv med de trillioner af bakterier, der lever i, på og ved vores kroppe. De seneste års mikrobiomforskning har vist, at de fleste mikrober er livsnødvendige for vores overlevelse, og at vi derfor skal tage os godt af dem. Men når vi kigger tilbage på historien har mennesket gennem flere hundreder år indædt bekæmpet mikrober, fordi de også kan gøre os syge. Samtidig har vi også arbejdet sammen med dem i forbindelse med hverdagens gøremål som madlavning, børnepasning og hygiejne – måske helt uden at vide det? Denne podcast undersøger, hvordan de usynlige liv hænger sammen med menneskenes liv. I fire tematiske afsnit spørger vi hvordan vores samliv har påvirket os historisk, biologisk, eksistentielt og politisk. Du kan høre om mikrober og mad, mikrober og sundhed, mikrober og forældreskab og om kunsten at få øje på de usynlige væsner. Podcastserien er udgivet af Medicinsk Museion og støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind” og Novo Exellence centeret Center for Basic Metabolic Research Københavns Universitet. Produktion, tilrettelæggelse, manuskript, klip, lyddesign og værtsskab af Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup. Musik af Andreas Markus. Lydkunst af Tine Friis og Eduardo Abrantes. Baum & Leahy, Sofie Birch og Maria Brænder. Mastereret af Nikolaj Dalsgård. Grafik af Tirsdag Ohrt.
Podcast-websted

Lyt til Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden, Hjernen på overarbejde og mange andre stationer fra hele verden med app'en radio.dk.

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden

Download nu gratis, og lyt nemt til radio.

Google Play StoreApp Store

Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden: Podcasts i samme familie